Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 08. 16:18, péntek | Helyi
Forrás: - szerk. -

Elvitték a Petőfi szobrot

Elvitték a Petőfi szobrot

Daruval emelték le helyéről március 7-én a Városháza szomszédságában álló Petőfi szobrot.

Daruval emelték le helyéről március 7-én a Városháza szomszédságában álló Petőfi szobrot. Köllő Miklós alkotása július 30-én kerül vissza helyére. Ez idő alatt megújul a műalkotás talapzata, melyre 10 millió forint támogatást nyert a város a NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán.

Segesváron, utolsó csatájának helyszínén 1897-ben szobrot emeltek Petőfi Sándor tiszteletére. Az első világháború alatt (1916-ban) a szobor Magyarországra került. Köllő Miklós Petőfi Sándort ábrázoló köztéri szobrát 90 évvel ezelőtt állíttatta fel Kiskunfélegyháza városa. A trianoni békediktátum miatt az eredeti helyéről, Segesvárról Magyarországra menekített szobrot felajánlásoknak és közadakozásnak köszönhetően sikerült megvásárolni, amely 1922 februárjában érkezett szekéren Félegyházára. Az alkotásért több város is versengett, köztük Kiskőrös. Félegyháza kitartásának köszönhetően Vass József akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter végül úgy döntött: „Méltányolva Kiskunfélegyháza város közönségének hazafias lelkesedését, úgy határoztam, hogy Petőfi Sándor ércszobra, Köllő Miklós alkotása Kiskunfélegyházán állíttassék fel.”
Az eltelt kilencven esztendő jelentősen megviselte a szobor talapzatát, így halaszthatalanná vált annak felújítás. Köszönhetően az NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert összegnek elkezdődhettek a rekonstrukciós munkák. Szobor hiányában a március 15-ére tervezett koszorúzási ünnepség elmarad, ehelyett a megemlékezés keretében egy alapkövet helyeznek el a talapzat helyén.

Koszorúzás helyett…

A Petőfi Emlékbizottság ezúton tájékoztatja Önt, hogy a március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó városi ünnepség idén nem a hagyományos módon kerül megrendezésre. A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert 10 millió forintnak köszönhetően a Petőfi- téri szobor posztamense felújításra kerül. Köllő Miklós köztéri alkotása ezért március elején ideiglenesen elbontásra kerül, hiányában koszorúzás helyett ünnepi műsorral, alapkőletétellel és egy szál virággal tartunk megemlékezést. A Petőfi Emlékbizottság a Petőfi – szobor új posztamense köré, mint ahogyan egykor Segesváron volt, díszláncot kíván elhelyeztetni, melynek költségeit közadakozásból szeretné előteremteni. Tisztelettel kérjük Önt, amennyiben március 15-én koszorút helyezett volna el a szobornál, az erre tervezett összeget, vagy pénzadományt szíveskedjék felajánlani a díszlánc elkészítésére. Az adományokat a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban elhelyezett gyűjtődobozban lehet elhelyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.