Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. Május 19. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elvontatják a Costa Concordiát

Elvontatják a Costa Concordiát

Minden készen áll a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró roncsának eltávolítására. A hajó felemelésének előmunkálatai a jövő héten kezdődnek.

A jövő héten kezdődik a Costa Concordia hajóroncsának felemelése, és a tervek szerint 2013 februárjára már vontatható lesz. A Giglio szigetének partjaitól való elszállítás költsége meghaladja a 300 millió dollárt – hangoztatta Gianni Onorato, a Costa Crociere hajótársaság vezérigazgatója az óceánjáró eltávolításáról szóló római sajtótájékoztatón. A roncs elvontatásának és darabokra szedésének költségei a Costa Crocierét terhelik. A munkát az amerikai–olasz Titan Salvage-Micoperi csoport végzi.

A négy hónapja az oldalán fekvő Costa Concordiát először hidraulikus emelőszerkezetek segítségével felemelik a tengerből és függőlegesen felállítják. Ezután elvontatják. A tengerbe hatvan „tartóoszlopot” vernek le a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú óriáshajó megtartására. A fúrás a jövő héten megkezdődik.

Silvio Bartolotti, a Micoperi menedzsere „kihívásnak” nevezte az ilyen formában a világon először megkísérelt hajóroncs-eltávolítást. Elmondta, hogy jövő héttől egészen augusztusig a hajó biztosításán dolgoznak, nehogy a Costa Concordia a tenger mélyére süllyedjen.

Franco Gabrielli, a hajó eltávolításáért felelős kormánybiztos cáfolta azt a hírt, miszerint a Costa Concordia akármelyik pillanatban elsüllyedhet. Erről a veszélyről írt az Il Tirreno toszkán napilap, amely megszerezte a Costa Crocierének a hajó állagáról szóló 148 oldalas műszaki jelentését.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a hajótársaság nem tartja rizikómentesnek a roncs elvontatását, azt vélve a legkritikusabb pillanatnak, amikor a Costa Concordiát felállítják. Az olasz környezetvédelmi minisztérium közleményben hangoztatta, hogy a hajó elszállításának minden egyes fázisát a legmagasabb biztonsági előírások szerint ellenőrzi. A Costa Concordiát Giglio partjaitól a legközelebbi, a hajó szétszedésére alkalmas kikötőbe vontatják. A helyszínt még nem választották ki.

A toscanai regionális környezetvédelmi ügynökség (Arpat) két vízi állomást helyezett el a hajóroncs közelében, ahonnan a hajóból kiszivárgó és az elszállítás közben keletkező szennyezést is felügyeli. Az Arpat hangsúlyozta, hogy a tengeri állatvilágot zavaró zajártalomra is kiemelten figyelnek. Giglio tengerszakaszát 2018-ig tartják megfigyelés alatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén