Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2017. Április 02. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

A demográfiai változások következtében egyre több a nyugdíjaskorú Magyarországon.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennyi idős ember vonult vissza a munka világából: igen sokan vannak azok, akik a nyugdíjkorhatárt elérve, továbbra is dolgoznak. Most őket érinti egy apró, ám igen fontos változás.

Az országban sokan élnek úgy, hogy miközben havonta kapják az öregségi nyugdíjat, ők maguk is járulékot fizetnek – hiszen aktívan dolgoznak. 2017. január elsejétől már őket is megilleti a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, és az eddigiektől eltérően már nem kell kérelmet benyújtaniuk, hogy megállapítsák, jogosultak- e az emelésre, ezt a hivatal megteszi helyettük.

A hivatalos közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint annak a nyugdíjasnak, aki öregségi nyugdíjat kap – még az is, akinek épp szünetel az ellátása –, és mindemellett egyéni vagy társas vállalkozóként szerzett bevétele van, az jogosult jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékkal történő nyugdíjemelésére. Magyarán: a nyugdíjemelés azoknak is jár, akik önálló keresettel rendelkeznek a nyugdíj mellett. Hogy pontosan mennyi ez az összeg, az személyenként változó, a nyugdíjjárulékalapot képező kereset, jövedelem alapján számolják ki.

Bár a hivatal elvégzi az összeg kiszámítását, az érintett nyugdíjasok maguk is nyújthatnak be kérvényt.

A határidők: akik 2016 előtt kapott jövedelem alapján szeretnék megállapíttatni az emelést, azok június 30-ig jelezzék igényüket. Akik viszont tavaly csak munkaviszonyból származó keresettel rendelkeztek, azok szeptember 30-ig lépjenek kapcsolatba a hivatallal.

Bővebb információt az ado.hu oldalon kaphatnak az érintettek.

Címkék: adózás, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.