Városlista
2023. március 22, szerda - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2023. Február 07. 19:08, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Emléknapokkal tisztelegnek Móra Ferenc munkássága előtt

Emléknapokkal tisztelegnek Móra Ferenc munkássága előtt

Ma (február 7-én) a Móravárosban tartott koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Emléknapok.

A rendezvénysorozat délután a könyvtárban felolvasással, majd szerdán a Daru utcai, illetve a Móra téri szobor megkoszorúzásával fog folytatódni.

A Móravárosban szervezett ünnepségen megjelenteket Wolnerné Vidéki Szilvia, a Platán Utcai Általános Iskola intézményvezető-helyettese köszöntötte, majd dr. Réczi László a körzet önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Örömét fejezte ki, hogy a Móra Ferenc emléknapok alkalmából a Móravárosi Móra szobor is megkapta azt a kiemelt tiszteletet a városi rendezvények között, hogy itt is megemlékezhetnek a nagynevű íróról.

Beszédének nyitányaként felolvasta, hogy Móra Ferenc halála előtt miképpen vallott Kiskunfélegyházáról:

„Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá, amit le sem szeretnék tagadni. A magyar nyelvem, a józan világnézetemet is Félegyháza adta. És azonkívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves. A Daru utca, a gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti az apámat, az ő derűjét és az anyám simogató kezét, jelenti azt a hűséget, mely elkísér a sírig. Mindent jelent nekem.”

- Úgy gondolom, hogy ezek a gondolatok teszik őt hitelessé és olyan követendő példává, amely a magyar nemzet szempontjából is jelentős íróvá emelte őt. A helyi értékek és a Móra Ferenc emlékének ápolása érdekében kiemelkedő jelentőségű a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, illetve a Móra Ferenc Társaság, a Móra Gimnázium és az önkormányzat is, aki segítséget nyújtott 2019-ben, hogy ezt a szobrot itt felállíthattuk és megemlékezhetünk itt is Móra Ferencről – zárta gondolatait a képviselő.

Az ünnepi beszédet, illetve a Platán Utcai Általános Iskola 6/a. osztályos tanulói és Gulyás Emma 2/b. osztályos tanulójának műsorát követően az intézmények képviselői és városvezetésünk elhelyezték megemlékezésük és tiszteletük koszorúit Móra mellszobránál.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 14:11, szerda | Helyi

Gépkezelői álláshirdetés

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet gépkezelő munkakör betöltésére.

2023. Március 22. 14:02, szerda | Helyi

Álláshirdetés

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet temetkezési betanított munkás munkakörbe.

2023. Március 22. 08:24, szerda | Helyi

A víz világnapja – március 22.

Minden évben március 22. napja a víz világnapja. A víz világnapja 2023-as évének mottója: “Gyorsítsd fel a változást”.

2023. Március 22. 08:18, szerda | Helyi

Óraátállítás 2023 tavasz: itt az idő, hogy visszaálljunk a nyári időszámításra

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, így 2023-ban ezen a héten, március 26-án kell átállítani az óráinkat.