Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 08. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását Spanyolországban

Engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását Spanyolországban

Engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását a spanyol egészségügyi minisztérium kedden Madridban.

A gyerekek a számukra kifejlesztett, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével készült oltóanyagot kapják meg, amelyből az első szállítmány várhatóan december 13-án érkezik meg a dél-európai országba.

A döntés eredményeként Spanyolországban 3,3 millió gyerek kaphatja meg a vakcinát, amelynek első dózisából a tervek szerint 1,3 milliót még idén, 2 milliót pedig januárban szállít a gyártó.

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a gyerek számára nem állítanak fel országosan egységes oltási rendet, hanem a tartományok saját hatáskörben döntenek ennek módjáról.

Kasztília-La Mancha tartomány vezetése már közölte: az oktatási intézményekben fogja lebonyolítani a gyerekek oltását, míg Asztúriában a háziorvosi rendelőkben, Murciában pedig az oltóközpontokban szervezik meg.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint korosztályos bontásban jelenleg épp a 12 évnél fiatalabbak körében a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya.

A dél-európai országban továbbra is lassan emelkedik az új esetek száma. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint százezer emberből átlagosan 248-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. A legmagasabb ez a mutató, 708 esettel Navarrában, míg a legkedvezőbb a helyzet, 114 esettel Extremadura tartományban.

Spanyolországban 37,6 millióan, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,4 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.