Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Február 03. 09:34, szerda | Helyi
Forrás: bankmonitor.com

Ennyibe kerül, ha nem születik meg a 3 gyerek

Ennyibe kerül, ha nem születik meg a 3 gyerek

Bevállaljuk! 10+10 millió Ft rengeteg pénz… Lesz 3 gyerekünk, ide nekünk az új lakást! Van 10 évünk, menni fog… De mi történik, ha mégsem sikerül?

Mennyibe kerül ebben az esetben a 10+10 millió Ft visszafizetése? A választ illetően van egy rossz és egy jó hírünk!

A rossz hír – sokba fog kerülni

Egy konkrét esetre vonatkozóan végeztünk számítást:

  • gyermektelen fiatal pár bevállal 3 gyereket és felveszi a 10+10 millió Ft-ot
  • a kedvezményes hitel futamidejénél kihasználják a maximális 25 évet
  • beköltöznek az új lakásba
  • eltelik 10 év és egy gyermek sem született meg…

Ebben a helyzetben az anyagi következmény: azonnal vissza kell fizetni büntető kamatokkal (jegybanki alapkamat 5-szöröse) együtt az egyébként vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot. Plusz az eddig kedvezményes kamatokkal (3% fix kamat) rendelkező hitel visszamenőlegesen is piaci kamatozásúvá válik.

A lényeg: az első 10 évben fizetett 47 ezer Ft havi kiadás azonnal 268 ezer Ft-ra ugrik!

A 220 ezer Ft-os havi kiadásnövekedés az alábbiakból tevődik össze:

  • a kedvezményes hitel piaci hitellé alakul (így visszamenőleg felszámításra kerül a piaci kamat – jelenleg: 6,17%). Ebből adódóan a hitel nyilvántartott tartozása 6,9 millió Ft-ról 12,2 millió Ft-ra ugrik. A tartozásnövekedés és a kamatemelkedés hatásaként 56 ezer Ft-tal 104 ezer Ft-ra nő a havi hiteltörlesztés.
  • a visszafizetendő CSOK 10 millió Ft-ra rákerül a büntető kamat, mely 10 év alatt a jelenlegi jegybanki alapkamattal (1,35%) 19,2 millió Ft-ra emeli a kötelezettséget. Azzal kalkulálunk, hogy a család ezt nem tudja egy összegben visszafizetni és a hitellel párhuzamosan (azonos kamatszinttel 15 évig törleszti). Ebből összesen 164 ezer Ft havi fizetési kötelezettség adódik.

Soknak tűnik… És bizony ez rettenetes sok bárhonnan nézzük…

A jó hír

Ezt követően csak egyetlen jó hírünk lehet: a bankok nem fogják megadni a 10+10 millió Ft-ot a gyermektelen házaspároknak, mert hatalmas pénzügyi kockázatot vállalnának. (Extrém esetben természetesen elképzelhető, hogy lesz kivétel: pl. valaki felajánl egy 50 millió Ft értékű addicionális ingatlant is fedezetként…stb., de nem ez lesz a jellemző).

Most mindenki a 10+10 milliót látja és elhomályosulhat a reális gondolkodás. Azonban sokan hálásak lehetnek később, hogy nem kapták meg a 10+10 milliót és nem kerültek pénzügyileg lehetetlen helyzetbe.
Álljon itt a végén egy lírai kérdés: ha most megkérdezzük a svájci frank hitelt felvett és nehéz helyzetbe került adósokat, hogy jobban éreznék-e magukat, amennyiben annak idején a bank elutasítja az ő hitelkérelműket, akkor a válasz valószínűleg igen lenne…

A pénzügyi tanulság (mint mindig), hogy ne vállaljuk túl magunkat, akkor éljünk a CSOK-kal, ha nincs benne jövőbeli kockázat. Minden más esetre ott van az egyébként is rendkívül kedvező kamatszinten elérheti piaci lakáshitel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.