Hírek
2014. Október 11. 15:00, szombat |
Bulvár
Forrás: - szerk. -
Érdekességek a kürtős kalácsról
Gondoltad volna, hogy a kürtőskalácsról egy 1450 körüli kéziratban tettek először említést?
Az írás szerint a kelt tésztát sütődorongra csavarták fel, majd megkenték tojássárgájával, és parázs fölött pirosra sütötték. Az első ismert receptet gróf zabolai Mikes Mária 1784-ben, Erdélyben megjelent szakácskönyvében olvashatjuk. Érdekesség, hogy a grófnő receptje még nem tartalmazott cukrot. Néhány évvel később, a felvidéki Simai Kristóf is lejegyezte a maga szakácskönyvében a kürtőskalács elkészítésének javaslatát. Ez az első olyan recept, amely szerint a sütés végén cukorba kell forgatni a kalácsot. Cukor híján darált diót, mandulát már akkoriban is használtak. Közel száz évet kellett várni arra a receptúrára, amelyben azt írják, hogy a feltekert kelt tésztát még a sütés előtt hintsék meg cukorral, hogy az a parázs fölött karamell bevonatot képezzen a süteményen.
Honnan a név?
A kalács neve a tűzhelyek kürtőjére utal. Eredetileg Székelyföld kedvelt süteménye volt, leginkább ünnepi alkalmakra készítették. A 18. század elején már a magyar nemesség körében is népszerűségnek örvendett. A század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és a polgári, majd a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett.
Hogyan készítsd el otthon?
Hozzávalók 4 kalácshoz:
40 dkg liszt
1 tojás
2 púpozott evőkanál cukor
5 dkg vaj
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
fél mokkáskanálnyi só
fél citrom reszelt héja
étolaj és kristálycukor a hempergetéshez
1. Az élesztőt futtasd fel 1 dl tejben kevés cukorral. A liszthez add hozzá a puha vajat, a maradék tejet és cukrot, a sót, a felvert tojást és a reszelt citromhéjat, majd végül az élesztős tejet. Dagaszd, gyúrd alaposan, vagy tedd kenyérsütőbe és indítsd el a dagasztás, kelesztés programot. Gép híján a dagasztást követően kb. egy órán át keleszd a tésztát.
2. A megkelt tésztát oszd el négyfelé, majd lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki. Késsel vagy pizzavágóval vágd csíkokra, a csíkokat tekerd föl az előzőleg megolajozott sütődorongra. A tésztacsíkok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Ha elkészültél, a tésztát kend meg olajjal, majd hempergesd bele vagy szórd meg kristálycukorral.
3. Parázs fölött forgasd és süsd addig, amíg a cukormáz megbarnul. Ez kb. 15 perc. Forrón beleforgathatod darált dióba, mandulába, vaníliás cukorba.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 12. 08:25, kedd | Bulvár
Eldőlt: Jövőre nem lesz Balaton Sound
A jövő évben, 2025-ben nem rendezik meg a Balaton Sound fesztivált - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. November 11. 08:01, hétfő | Bulvár
Pénteken már nyitnak a budapesti karácsonyi vásárok
Két karácsonyi vásár nyílik november 15-én, pénteken Budapesten; a Szent István téren az Advent Bazilika, a Vörösmarty téren pedig a Vörösmarty Classic Xmas - tudatták a szervezők közleményben az MTI-vel vasárnap.
2024. November 07. 07:56, csütörtök | Bulvár
Magyarország a 2025-ös és 2026-os évet a Magyar Tudomány Éveként ünnepli
Az Országgyűlés döntése alapján Magyarország a 2025-ös és 2026-os évet a Magyar Tudomány Éveként ünnepli, a Magyar Tudományos Akadémia és annak Könyvtára alapításának 200 éves évfordulójának alkalmából.
2024. November 05. 08:02, kedd | Bulvár
A hazai liba- és kacsatermékeket ajánlja Márton napra a terméktanács
A november 11-i Márton nap elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni.