Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Május 11. 10:45, csütörtök | Helyi

Értékeink, nemzeti értékeink - Közgés turisztikás szemmel

Értékeink, nemzeti értékeink - Közgés turisztikás szemmel

„Érték” mit is jelent ez a szó? Mindenkinek mást, mégis sok esetben hasonlót, ugyanazt.

Ha a nemzeti értékeinket nézzük, számtalan területen találunk jelentős értékeket. A kultúra, a tudomány, a hagyományok, a táj, az épületek, az élővilág, de a tudás, és a szellemi értékek is rejthetnek olyan kincseket, amelyek a közösség számára is kiemelkedő jelentőségűek. Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatónője arról (néprajzos muzeológus, múzeumpedagógus) tartott előadást a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum turizmus-vendéglátás ágazat 11. évfolyamos tanulóinak, hogyan lesz egy kiemelkedő értékből hungarikum.


Hitelesebben nem is tudta volna más bemutatni ezt a folyamatot, hiszen Mészáros Márta a helyi Értéktár Bizottság elnökhelyettese is. A turizmushoz szorosan kapcsolódnak a hungarikumok, hiszen akár belföldi, akár külföldi látogatókról, turistákról van szó, keresik az adott hely, illetve a magyarság értékeit. Az előadás során tanulóink alaposan megismerhették azt a piramis-szerűen felépülő rendszert, amelyen egy adott értéknek fel kell küzdenie magát ahhoz, hogy a szigorú törvényi szabályozás mellett hungarikum lehessen. A diákok nagy érdeklődéssel, aktívan részt vettek a hungarikumok gyűjtésében. Ki ne hallott volna már a Csabai kolbászról, a Halasi csipkéről, vagy a Makói hagymáról?


De a sok hungarikum között vannak kevésbé ismertek is, mint például a szóda, vagy a solymászat. Interaktív feladatként megkereshették, hogy van-e az adott településen, ahol élnek, Helyi értéktár, és milyen dolgok szerepelnek a helyi értékek között. Megismerhették a Hungarikum Bizottság feladatait is. Arra is felhívta az igazgatónő a diákok figyelmét, hogy járjanak nyitott szemmel, és ha valami olyan különleges dologra bukkannak, bátran indítsanak, illetve ajánljanak javaslattételi kezdeményezést nemzeti érték, értéktárba történő felvételéhez. Az előadás során különböző weboldalakat is megismerhettek a tanulók, amelyeken minden információt megtalálhatnak a témához kapcsolódóan.


Az igazgatónő szakértelme, élményszerű előadásmódja nagyon sok új információhoz juttatta tanulóinkat, felkeltette érdeklődésüket. Egy leendő turisztikai szakembernek nélkülözhetetlen a helyi értékek és a hungarikumok ismerete is. Későbbi munkájuk során, akár idegenvezetőként, vagy esetleg utazásszervezőként szoros kapcsolatot kell kiépíteniük az adott hely múzeumaival, illetve ismerni kell a helyi értékeket is. A széleskörű ismeret elengedhetetlen ebben a szakmában.


Intézményünk a Kiskun Múzeummal a jó kapcsolatot még szorosabb együttműködéssé kívánja fejleszteni. Közös tervek, közös munka, közös programok, és nem utolsó sorban a turisztikás tanulónknak még arra is lehetőségük nyílik, hogy a szakmai gyakorlatukat a múzeum különleges falai között tölthetik el, szerezhetnek ez irányú szakmai tapasztalatot is.

Rekedt-Nagyné Kucsora Hajnalka oktató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.