Városlista
2024. november 25, hétfő - Katalin

Hírek

2016. Március 27. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Ételek, amiket kár hűtőbe tenni

Ételek, amiket kár hűtőbe tenni

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy mindent azonnal a hűtőszekrénybe pakolunk, amint a konyhába kerül.

Gyümölcsök
A legtöbb gyümölcsöt nem szükséges hűtőben tárolni, mivel veszítenek az aromájukból. Kizárólag akkor érdemes őket hűtőszekrénybe tenni, ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, ilyenek például a bogyós gyümölcsök. A déli gyümölcsöket egyenesen vétek hűtőbe tenni, hiszen azok itt érnek be, a hűtőszekrényben pedig egyáltalán nem tudnák ezt megtenni, és az ízük is más. Természetesen azért vannak kivételek is, hiszen a dinnye azért behűtve az igazi, és „felbontás” után mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Csípős szószok
Ha eddig az Erős Pistát, a chili szószt és a többieket a hűtőben tároltad, akkor azonnal vedd ki onnan. Semmi szükség rá, hogy ott legyenek! Főként, ha ecetalapúak. A hidegtől veszítenek az ízükből és még az állaguk is megváltozik. Akár három évig is ehető maradnak ezek a pikáns szószok hűtőszekrény nélkül is.

Méz
Ezt remélhetőleg nem kell magyarázni, a méz gyakorlatilag a világ egyik legősibb tartósítószere, teljesen felesleges hűtőszekrénybe tenni. Ott csak megköt és kikristályosodik, használni is nehezebb lesz, valamint nem nyújt olyan gyönyörű látványt, mint a friss, selymes méz. Gyakorlatilag öröké tart hűtőszekrény nélkül is.

Kávé
Ha nem a szagokat szeretnéd megszüntetni a hűtőszekrényben, ne tárold ott! Az őrölt kávénak és a kávébabnak is befolyásolhatja az ízét a hűtőszekrényben lévő gáz.

Fokhagyma és hagyma
A hagymafélék szeretik, ha szellősen, a levegőn vannak. Nem tesz jót nekik a túl hideg levegő és a nyirkosság, így a hűtőszekrény eleve kizárt. Arra kell csak figyelned, hogy ne zárt zacskóban (ezért árusítják őket hálóban) és ne túl világos helyen tartsd őket. Ezenkívül a vöröshagymát ne a burgonyával együtt tárold, mert akkor olyan nyirkosság keletkezik, amitől a hagyma megromlik. A fokhagymát tartsd kézközelben, sötét helyen gerezdekre szedve is sokáig eláll.

Paradicsom
A paradicsom igazi ízét akkor érezheted, amikor a nap érlelte zöldséget leszakítod a bokorról, és úgy langyosan beleharapsz. Ha már leszüretelted a termést, a legegyszerűbben úgy őrizheted meg ezt az ízt, ha szobahőmérsékleten tárolod, és nem éri a nap (ilyenkor a naptól már túlérne). A hidegtől kevesebb, sőt akár kifejezetten rossz ízt, keményebb állagot várhatunk csak.

Burgonya
A burgonya gyorsabban megromlik a hűtőben, mint egyébként. Ráadásul besötétedik a héja, édesebbé változhat az íze, mert a keményítő el kezd cukorrá változni. A burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, úgy, hogy tudjon lélegezni is. A nejlon zacskó felejtős, de papírba nyugodtan teheted.

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 24. 08:54, vasárnap | Helyi

A MOHU hat hónap alatt 700 millió palackot gyűjtött össze

November közepéig 700 millió palackot, üveget és dobozt váltottak vissza Magyarországon az új visszaváltási rendszerben - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. November 24. 08:53, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 34. vasárnap - 2024. november 24.

2024. November 24. 07:48, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. november 24. - Évközi 34. vasárnap KRISZTUS, A MINDENSÉG KIRÁLYA

2024. November 24. 07:42, vasárnap | Helyi

Megkapták kék szalagjaikat a Kossuth iskola végzősei

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium november 22-én tartotta szalagavató ünnepségét.