Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Október 24. 20:48, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - Schulz európai bevándorlási törvényt szorgalmaz

EU-csúcs - Schulz európai bevándorlási törvényt szorgalmaz

Európai bevándorlási törvény megalkotását szorgalmazta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtök esti sajtótájékoztatóján Brüsszelben, nem sokkal azután, hogy az EU-országok állam-, illetve kormányfői megkezdték kétnapos tanácskozásukat.

Az EU-csúcs egyik napirendi pontja a bevándorlási helyzet áttekintése a három héttel ezelőtti lampedusai tragédia nyomán. Az Olaszországhoz tartozó sziget közelében október harmadikán kigyulladt és elsüllyedt egy illegális menekülteket szállító hajó, a szerencsétlenségben több százan vesztették életüket.
Az EU-csúcstalálkozók szokásos menetrendje szerint az állam-, illetve kormányfők először az EP-elnökkel tartottak eszmecserét, majd saját körben folytatták a tanácskozást, Schulz pedig az újságírókat tájékoztatta arról, milyen felvetésekkel élt a nyitó találkozón.
Első helyen a menekültügyi problémát emelte ki, és úgy vélekedett: Európának éppen úgy szükség van egységes bevándorlási törvényre, mint a szintén jelentős menekültcélpontnak számító Egyesült Államoknak, Kanadának vagy Ausztráliának. Csupán azzal a szabállyal - mondta - immár nem lehet kezelni a problémát, hogy a menedékkérelmi ügyekben annak az EU-országnak a hatóságai kötelesek eljárni, ahol a menedékkérő először lépett az unió területére. A hatezer lakosú Lampedusán tízezer menekült zsúfolódott össze - jegyezte meg Schulz, és nyomatékkal leszögezte, hogy az európai bevándorlási törvény alapján nem csupán a menekült befogadásának, hanem elutasításának a jogszerű lehetőségét is meg kell teremteni.
Az EU-csúcs további napirendi pontjainak egyikével, a digitális gazdaság fellendítését célzó, tervezett intézkedésekkel kapcsolatban Schulz kiemelte: az eddiginél hatékonyabb adatvédelemre van szükség, mert "ma olyan világban élünk, amelyben mindenki ellen kémkednek, és nem is tudjuk, mikor, milyen kritériumok alapján".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.