Hírek
2013. Október 05. 12:00, szombat |
Életmód
Forrás: - szerk. -
Ez „Tök finom” !!!
Egyik őszi kedvencünk, a tök, sokkal változatosabban elkészíthető étel, mintsem gondolnánk.
Gyömbéres, mézes sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök, 1 fej lilahagyma, vaj vagy olívaolaj, 1 dl főzőtejszín, só, méz, gyömbér.

Elkészítése:
A sütőtököt kis kockára vágjuk. A lilahagymát vajban vagy olívaolajban megpároljuk, majd hozzáadjuk az aprított tököt, kevés vizet, egy csipet sót, és kis lángon tovább pároljuk. Mikor megpuhult a tök, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, mézzel és – lehetőleg frissen reszelt - gyömbérrel ízesítjük. Egy pillanatra még visszatesszük a tűzre, és már tálalhatjuk is. Hidegen is kiváló!
Fokhagymás tökleves
Hozzávalók:
1 kisebb spárgatök, 2 kemény paradicsom, 1 evőkanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél liter hús- vagy erőleves, petrezselyemzöld, olaj, só, őrölt fehérbors.

Elkészítése:
Leveses fazékban felhevítjük az olajat, és világos rántást készítünk (rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve világossárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve vizet öntünk rá, és addig keverjük, amíg egészes sima, csomómentes nem lesz). Ezután felöntjük a hús- vagy erőlevessel és beletesszük a kockákra vágott tököt. Felforraljuk, és a forrástól számított pár percig még fedetlenül főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. Közben a tejfölt simára keverjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a borsot és az apróra metélt petrezselyemzöld felét. A fűszeres tejfölt a levesbe öntjük, és kevergetve kiforraljuk. Végül beletesszük a megmosott és kockára vágott paradicsomot és a megmaradt petrezselymet, amivel még egy pillanatig összeforraljuk.
Tökfasírt
Hozzávalók:
1 nagyobb tök, 3 db zsemle, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés zsemlemorzsa, só, őrölt bors, kapor vagy petrezselyem.

Elkészítése:
A tök fasírt ugyanúgy készül, mint a hagyományos fasírt – tulajdonképpen a húst helyettesítjük a zöldséggel, és így nagyon izgalmas ízt kapunk! A beáztatott, jól kinyomkodott zsemlével összekeverjük a gyalult tököt (alaposan csöpögtessük le!), beletesszük a tojást, a sót és a borsot, belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát, és ízlés szerint adunk hozzá kaprot vagy petrezselymet. Összedolgozzuk, morzsába forgatjuk, majd kisütjük úgy, ahogyan a fasírtot szoktuk.
Rántott tök kicsit másként
Hozzávalók:
1 kisebb, zsenge tök, 2 dl tejföl vagy natúr joghurt, 1 tojássárgája, 10 dkg kék sajt lereszelve (pl. Márvány), metélőhagyma, őrölt bors, szerecsendió. kevés liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, és a megszokottnál kicsit vékonyabbra felszeleteljük (a belseje természetesen nem kell). A tökszeleteket besózzuk, és pár percig állni hagyjuk, majd alaposan leitatjuk. A joghurtot vagy tejfölt összekeverjük a reszelt sajttal és a tojássárgájával, majd borssal, szerecsendióval és az apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük. A masszával megkenünk egy-egy tökszeletet, majd egy másikkal összefordítjuk, és a „tökszendvicseket” a szokásos módon: lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, és kisütjük.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 18. 07:22, kedd | Életmód
A világ legjobb digitális projektjei között díjazták a Néprajzi Múzeum digitális fejlesztéseit
2025. November 17. 07:33, hétfő | Életmód
A Földindulás kapta a legjobb drámai film díját Franciaországban
A legjobb drámai film díját nyerte el Pozsgai Zsolt Földindulás (Landlside) című filmje a franciaországi Reims városában, a Red Movie Awards kiemelt európai filmfesztiválon
2025. November 15. 08:43, szombat | Életmód
Pénteken nyílik meg Budapest hivatalos karácsonyi vására a Deák Ferenc téren
2025. November 14. 07:35, péntek | Életmód
Hétfő éjjel tetőzik a Leonidák meteorraj
Közelednek az év leggyorsabb hullócsillagai: hétfőről keddre virradó éjszaka tetőzik a Leonidák meteorraj, amikor óránként akár 15 hullócsillag is feltűnhet az égbolton
