Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 15. 08:37, hétfő | Helyi
Forrás: hirdo.hu

Ezekre a tünetekre figyeljen, ha cukorbetegségre gyanakszik

Ezekre a tünetekre figyeljen, ha cukorbetegségre gyanakszik

A cukorbetegség a leggyakoribb krónikus anyagcsere betegség.

Arról, hogy hogyan lehet a tüneteket felismerni és megfelelően kezelni, Soltész Erzsébet diabetológussal beszélgetett a hirado.hu munkatársa a diabétesz világnapján.

November 14-én tartják a Cukorbetegség világnapját. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) először 1991. június 27-én rendezte meg a Cukorbetegek Világnapját a cukorbetegség okozta fokozódó egészségügyi fenyegetettség miatti aggodalmakra reagálva. A kezdeményezéshez mára 136 ország csatlakozott.

Mit nevezünk cukorbetegségnek?

Cukorbetegségben az inzulinhatás csökken vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni. A betegségnek többféle típusa van, de a magas vércukorszint minden esetben a legfőbb jellemző.

Több mint egymillió érintett Magyarországon

A cukorbetegség a leggyakoribb krónikus anyagcsere-betegség, a Magyar Diabetes Társaság 2014-es adata alapján mintegy 800 ezer regisztrált cukorbeteg él Magyarországon. További százezrek élhetnek a betegség előállapotában vagy fel nem ismert cukorbetegként. Túlnyomó részük 2-es típusú cukorbeteg.

Ezt korábban „időskori” jelzővel emlegették, de sajnos egyre jellemző, hogy már fiatalabb korban elkezdődik, sőt, gyerekeknél is előfordulhat. Kialakulásának legfőbb kockázati tényezői a genetikai hajlam mellett az elhízás, a nem megfelelő étrend és a mozgásszegény életmód. – mondta el Soltész Erzsébet dietetikus

A diabétesznek ez a típusa legtöbbször az ún. metabolikus szindróma részeként, más civilizációs betegségekkel együtt alakul ki. Így gyakran társul hozzá a deréktájra koncentrálódó elhízás, magas vérnyomás, kóros koleszterinprofil és zsírmáj. A többféle krónikus betegség fokozza a súlyos szövődmények kockázatát – emelte ki a szakember.

Rendszeres szűrővizsgálat a szövődmények ellen

A 2-es típusú cukorbetegség évekig tünetszegény, a magas vércukorszintet nem lehet érezni. A háttérben zajló élettani jelenség a sejtek csökkenő inzulinérzékenysége, azaz az inzulinrezisztencia. Az inzulinhatás csökkenését a szervezet hosszabb távon már nem tudja kompenzálni az inzulintermelés fokozásával, így a vércukorszint kórosan magasra emelkedik. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében, ezért is hangsúlyozzuk a rendszeres szűrővizsgálat jelentőségét.

A kezelés alapja az életmódváltás. A cukorbetegség előállapotában ezzel akár elkerülhető vagy évekkel kitolható a diabétesz kialakulása és a gyógyszeres kezelés. Az orvosi életmódterápia pillérei a gyógyszeres kezelés mellett az előírt étrendi elveket követő kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az egészséges életvezetés. A túlsúly egy részének leadása nagymértékben segíti a jó vércukorértékek elérését.

Jól kezelhető az 1-es típus

A diabéteszes esetek egytizedét adó 1-es típusú, autoimmun hátterű cukorbetegség leggyakrabban gyermekkorban alakul ki, de fiatal felnőttkorban is elkezdődhet. Hátterében több tényező állhat, ám ezek pontosan nem azonosíthatók. Az mindenképpen tévhit, hogy a túlzott cukorfogyasztás miatt kezdődik el.

Az immunrendszer kóros működése miatt az inzulintermelő sejtek elpusztulnak, így előbb-utóbb nagyon magasra kúszik a vércukorszint. Az inzulinhiányos állapot akár hetek alatt kialakulhat, és kezelés nélkül életveszélyes anyagcsere-kisikláshoz vezethet.

Bár az 1-es típusú cukorbetegség nem megelőzhető és jelenleg nem gyógyítható, de élethosszig tartó, folyamatos inzulinpótlással kiválóan kezelhető.

Melyek az 1-es típusú cukorbetegség legfőbb tünetei?

  • Fokozott szomjúság, szájszárazság és gyakori vizelés: a szervezet a magas vércukorszint „hígítására” törekszik, a folyadékfogyasztás a többszörösére nőhet.
  • Indokolatlan fogyás: az inzulinhiány miatt a sejtek éheznek, az érintett folyamatosan veszít testtömegéből.
  • Acetonszagú, aromás lehelet: kórosan magas vércukorszintre, az anyagcsere felborulására utal.
  • További tünetek lehetnek az állandó fáradtság, bágyadtság, visszatérő fertőzések, gyulladások és a homályos látás.

A felismert 1-es típusú cukorbeteg kezelését kórházban állítják be. A cukorbeteg napirend az egészséges életvezetés alapelveit követi, emellett az egyes étkezésekre elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, az étkezési időpontokat és a fizikai aktivitást össze kell hangolni az inzulinkezeléssel. A vércukorszintre ható tényezőkkel való tudatos egyensúlyozás sikerességét rendszeres méréssel lehet ellenőrizni. Ez a túl magas és túl alacsony vércukorszint miatti vészhelyzetek elkerülését is célozza.

Bármelyik cukorbetegség típusról legyen szó, cél, hogy a vércukorértékek minél több időt „töltsenek” az egészségeshez közeli tartományban – mondta el Soltész Erzsébet dietetikus, majd hozzátette, a modern kezelési eszközök és készítmények sokat segítenek a cukorbetegség sikeres menedzselésében, az egészségeshez hasonló életminőség elérésében.

(A címlapfotó illusztráció / Forrás: egeszsegkalauz.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.