Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. November 09. 11:43, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezekre figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a megfázást

Ezekre figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a megfázást

A megfázás leginkább akkor veszélyeztet, ha ragaszkodunk legrosszabb szokásainkhoz. Hogy mik ezek? Kiderül az alábbiakból.

Rosszul mosunk kezet
Mivel a megfázást vírusok okozzák, ha csak leöblítjük vízzel a kezünket, ne is csodálkozzunk azon, hogy hamar megbetegszünk. A CDC, az amerikai járványügyi hivatal javaslatai szerint folyóvízzel, szappannal kell legalább 20 másodpercen át kezet mosni, ha pedig nincs víz a közelben, a 60 százalékos alkoholos fertőtlenítő is megteszi. A kézhigiéniára kifejezetten figyelnünk kell, amikor ételt készítünk, azt elfogyasztjuk, mielőtt egy beteg gondját viseltük és miután végeztünk ezzel. A kritikus pillanatoktól függetlenül azonban nap bármely pillanatban elkaphatjuk a kórokozókat, úgyhogy mossunk kezet, miután összefogdostuk a korlátokat, a kapaszkodókat a tömegközlekedési járműveken, sőt, étteremben is kellene az étlap megtekintése és az étkezés megkezdése között.

Állandóan az arcunkhoz érünk
Az egyik legnagyobb probléma a kezünkön megtapadó kórokozókkal az, hogy könnyen terjednek máshova. A legtöbb ember önkéntelenül is hozzáér az arcához, szeméhez, orrához vagy a szájához, ezeken keresztül pedig a vírusok könnyebben tudják megtámadni a szervezetet. A megfázás és influenza mintegy 80 százaléka a kezekről terjed, úgyhogy próbáljunk meg nem kezet fogni mindenkivel, ha nem muszáj.

Kevés alvás
Egy kutatás szerint azok, akik napi 6 óránál kevesebbet aludtak, négyszer nagyobb eséllyel fáztak meg azokhoz képest, akik 7 vagy ennél több órát töltöttek éjszakai pihenéssel. Tegyük félre a kifogásainkat. Az internet és a sorozatok is megvárnak.

Nem bánjuk, ha kollégáink betegen jönnek dolgozni
Aki betegen megy be dolgozni, nemcsak kevesebbet és lassabban teljesít, hanem mások egészségét is veszélyezteti. Egy 2014-es felmérés szerint, ha egy beteg megérkezik egy munkahelyre, négy óra elteltével a közösségi területek felében és a dolgozók negyedének kezén már megtalálhatóak a kórokozók.

Állandó stresszelés
Ha folyamatosan stresszelünk és feszültek vagyunk, azt immunrendszerünk is megérzi, és kevésbé tud ellenállni a kórokozóknak. Egy kutatás szerint a stresszesebb emberek kétszer olyan gyakran fáznak meg, mint azok, akik nyugodtabbak tudnak maradni. Megéri kikapcsolódni és félretenni a problémákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit