Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Június 08. 12:12, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Ezt érdemes tudnia az útlevél igénylésekor

Ezt érdemes tudnia az útlevél igénylésekor

A legtöbben általában nyáron veszik ki a szabadságuk nagy részét, a gyerekek pedig a vakációjukat töltik, úgyhogy ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy együtt utazzon a család.

Nem árt előre gondolkodni, mert kellemetlen meglepetésként érhet bennünket, ha az Európai Unión kívülre utaznánk, de nem engednek át bennünket a határon, mert gond van az okmányainkkal. Nézzük, mire kell figyelni útlevél igénylésekor vagy megújításakor!

Útlevelet az ország bármelyik járási hivatalában, kormány­ablakában vagy okmány­iro­dájában igényelhetünk, valamint az általános hatáskörű út­­levélhatóságnál. Ha pedig külföldön döbbenünk rá, hogy lejárt az útlevelünk, akkor a magyar konzuli szolgálaton adhatjuk le a kérelmünket. A rendes eljárás keretében a magánútlevél ügyintézési határideje húsz nap is lehet. Ez pedig még nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének időtartamát.

Ugyanez vonatkozik ránk akkor is, ha soron kívül (5 napon belül), sürgősséggel (3 napon belül) vagy azonnali eljárásban (24 órán belül) szeretnénk megkapni a magánútlevelünket. Tanácsos szem előtt tartani a megnövekedett érdeklődést, és időpontot igényelni az ügyfélkapunkon keresztül.

Kérelmezőként az alábbi okmányokat érdemes magunkkal vinnünk: személyazonosságunk igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolvány, vagy házassági anyakönyvi kivonat, ha nem rendelkezünk személyazonosításra alkalmas okmánnyal. Ha egészségi állapotunk miatt nem tudunk személyesen elmenni, akkor kell egy igazolványkép és orvosi igazolás.

Nagykorú ké­­relmező esetében az 5 évig érvényes ­útlevél kiváltása 7500 forintba kerül, a 10 évig érvényes 14 ezer forintba. Ha ez a második útlevelünk, akkor csak az 5 évig érvényes útlevelet igényelhetjük, 15 ezer forint ellenében. 65 év felettieknek ingyenes az útlevél kiállítása. 6 év alatti gyereknél 3 év lehet a maximális érvényességi idő, felette már csak 5 évig érvényest igényelhetünk. Mindegyik esetben egy gyereknek az első útlevél 2500 forint, ha egy háztartásban két kiskorút nevelnek, akkor 1250 forint, míg ha három vagy több kiskorút, akkor 500 forint. Viszont a második magánútlevél minden esetben 5000 forintba kerül.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.