Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. November 05. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ezt tegye, ha jót akar aludni

Ezt tegye, ha jót akar aludni

Hideghabos, memorys vagy rugós matrac? Melyiket válasszuk? Melyik matracon a legjobb az alvás?

Mi kell ahhoz, hogy az ember kipihenve ébredjen? Az biztos, hogy a jó matrac kevés a jó alváshoz.

A jó matrac az, amin az ember jól ki tudja magát pihenni, és frissen ébred reggel, így jól végzi a munkáját és a család is szereti őt, mert nem ideges – mondta a Kosár magazinban egy matrackereskedő.

Tanítani kell a jó alvást

Gábor öt éve foglalkozik a “jó alvással”, pontosabban azzal, hogy a hozzá fordulóknak megtalálja a legtökéletesebb fekhelyet. Mint elmondta, alvással foglalkozó szakorvosok ajánlásai után szembesült azzal, hogy a jó alváshoz nem elég a kiváló minőségű matrac, tudás is kell mellé, a vásárlóknak meg kell tanítani, hogyan a pihenhetik ki magukat igazán este. Talán a legfontosabb, hogy ne feküdjünk le túl későn, és próbáljunk azonos időpontban felkelni. Az is lényeges, hogy alvás előtt már készítsük a szervezetünket az esti pihenésre. A számítógépet, laptopot, mobiltelefont alvás előtt egy órával már érdemes kikapcsolni vagy félretenni, ahogy a televízió nézést is tanácsos abbahagyni.

Fontos még a fekhely, a szoba hőmérséklete és páratartalma, de ami elengedhetetlen a jó alváshoz, az a sötétség. Jól aludni csak teljes sötétségben lehet, ugyanis akkor termelődik az a hormon, a melatonin, ami segíti az alvást – mondta G. Németh György, a budapesti alvásközpont igazgatója. A csend is alapvető jelentőségű, agyunkat el kell zárni az elalvást nehezítő ingerektől.

A rossz alvásnak súlyos következményei lehetnek

Ha ezeket a “jó alváshoz” szükséges feltételek betartja valaki, és még így sem sikerül frissen, pihenten ébrednie, akkor javallott szakorvoshoz fordulnia, mert elképzelhető, hogy alvászavarban szenved, amit komolyan kell venni.

G. Németh György hangsúlyozta, az éjszakai alváskor rengeteg minden történik a szervezetben, aminek fontos funkciója van az egészség fenntartásában, és ha ez nem működik jól, vagy egyáltalán nem működik, annak komoly következményei lesznek.

Az alvásközpontban négyféle alvás kategóriát különböztetnek meg. Az úgynevezett négykeresztes azt jelenti, hogy a páciensnek „katasztrofális” az alvása, ami kezelés nélkül súlyos bajokat okozhat, akár még halált is – mondta.

Ma a világon százhúszféle alvásbetegséget különböztetnek meg. A budapesti alvásközpontban dolgozó szakemberek, orvosok feladata, hogy megállapítsák, mitől aludhat rosszul valaki. Az alvásvizsgálat mellé ma már többféle szakterület épült. belgyógyászat, kardiológia, nőgyógyászat, proktológia, urológia, neurológia.

Mindenkinek más kell

G. Németh György szerint a fekhely az egyik legfontosabb alvást segítő vagy alvást nehezítő eszköz tud lenni, ezért érdemes időt szánni a megfelelő matrac, ágy kiválasztására. Lényeges azonban, hogy szinte mindenkinek más az igénye – tette hozzá Gábor, a matrackereskedő.

Megjegyezet, hogy a jó minőségű matracok általában 8-10 évig használhatók, utána cserélni kell ezeket is. A szakember szerint a jó matrac szellőzik, rugalmas és hozzáidomul a testhez.

Az egyik ajánlott matracfajta két különböző sűrűségű darabból áll, alul nagy teherbírású fix részből, felül formára vágott, bordázott rétegből. Utóbbi funkciója, hogy hozzáidomuljon a testhez, és ne nyomja el a vérkeringést. A nagyon kemény matrac ugyanis nagyon sok ponton elnyomja az ereket, ami ébredést okoz. A memóriahabbal ellátott matracok, ezzel szemben tökéletesen idomulnak a testhez.

Címkék: alvás, pihenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.