Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 27. 07:30, szombat | Belföld
Forrás: mti

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

Mint felidézik, a Fecskeles, egykori nevén a Fecskefigyelő 2010-ben indult, a fecskék védelmének évében, de eljött az ideje a 13 éves adatbázis frissítésének. A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő "közösségi tudomány" (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe - hangsúlyozzák a közleményben. Az EU LIFE Nature alapja által, a "Közösen a természetért" pályázat keretében támogatott Fecskeles az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának egy következő állomása.

A Fecskeles, hasonlóan a többi adatgyűjtő akcióhoz, mint a Téli madárles, a Gólyales, a Tavaszi természetles elérhető böngészővel, valamint a Turdus mobiltelefonos applikáción keresztül is, így aki részt vett a korábbi akciók bármelyikében, az ott használt bejelentkezési adatokkal tudja böngészni a közelében lévő fecskefészkek adatait, vagy új fészket, illetve fészekadatot feltölteni - áll a közleményben.

A megújult adatbázisban elérhetők a korábbi fészkelőhelyek (4252) és számlálások (4886) adatai, sok ezer fotót lehet böngészni, valamint az adatbázisok használatát megkönnyítendő az MME a használatot bemutató videós segédlettel is készült, amely mind az internetböngészővel használható adatbázis, mind pedig a Turdusban elérhető felület használatát bemutatja lépésről-lépésre.

Az egyesület közleményében jelzi, hogy a Fecskeles mellett a tavaszi, kora nyári időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles jelenleg is gyűjti az adatokat, ahogy a lakosság kedvenc madarait, a gólyákat leltárba vevő felület, a Gólyales is. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció létrehozása.

Bővebb információk a Fecskeles programról a https://www.mme.hu/indul-fecskeles internetes oldalon találhatók.

Címkék: fecske

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.