Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 25. 11:00, szerda | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Fejfájás

Fejfájás

Tünetek és indokok

1. Lüktető fejfájás, orrfolyás
Tünetek: Megfázásos tüneteink vannak és a fejünket nehéznek érezzük, erősen lüktet, még a homlokunk is fáj.
Oka: Ez az ún. szinuszfejfájás. A fejfájás erősödik, ha lehajtjuk a fejünket. Ez megfázás előtt, közben, de után is jelentkezhet.
Gyógymód: Gyulladáscsökkentők, egyszerű fájdalomcsillapítók, de az inhalálás is segíthet. Viszont ha véres vagy elszíneződött váladék folyik az orrunkból, akkor akár antibiotikumra is szükségünk lehet.

2. Hányinger és fejfájás
Tünetek: Lüktető fejfájást érzünk a fejünk egyik oldalán, amihez rosszullét és fényérzékenység is társul.
Oka: Az ilyen fájdalom általában a migrén kísérője, de frontérzékenység is kiválthatja. A lüktető érzés miatt alakul ki a hányinger és gyakran úgy érezzük, hogy csak egy sötét szobában szeretnénk feküdni fénytől és hangzavartól teljesen elszeparálva. Időtartama pár órahosszáig is eltarthat és hetente többször is előfordulhat. Ha ez csak 40 éves korunk után jelentkezik érdemes orvoshoz fordulni, mert okozhatja a fogamzásgátló is.
Gyógymód: A migrénes fejfájást az általános fájdalomcsillapítók nem mulasztják el, ezért orvos írja fel a megfelelő tablettákat.

3. Hasogat egy szűk sáv mentén
Tünetek: Havonta pár alkalommal egy szűk sáv mentén visszatérő fejfájástól szenvedünk. Fájdalomcsillapító tabletta hatására elmúlik.
Oka: Általában a stressz vagy fáradtság okozza.
Gyógymód: Ne hagyjunk ki egy étkezést sem és igyunk sok ásványvizet. Ha sokat ülünk a számítógép előtt, tartsunk szüneteket. A folyadék bevitel és az, hogy ezeket a szüneteket a monitortól távol töltsük, nagyon fontos! Pihenjünk eleget. Mindezek együttes szem előtt tartásával remélhetőleg nem lesz szükség még a tablettára sem.

4. Még a szemgolyónk is fáj
Tünetek: Egy pár napja nagyon erőteljes fájdalom jelentkezett a szemeink mögött, amit súlyos fejfájás kísér.
Oka: Valószínűleg zöld hályog (glaukóma) okozza a panaszokat. Ilyenkor a nyomás megemelkedik a szemeinkben és súlyos fejfájást okoz. A zöld hályog akár vaksághoz is vezethet, úgyhogy minél előbb forduljunk szemészhez, aki megméri a nyomást a szemünkben.
Gyógymód: A glaukóma kezelése lehet hagyományosan szemnyomást csökkentő cseppek adagolásával, de lézeres kezeléssel, műtéttel is segíthet orvosunk.

5. Éjszakai fogcsikorgatás után nappali fejfájás
Tünetek: A párunk elmondása szerint éjszakánként csikorgatjuk a fogunkat, napközben pedig azt tapasztaljuk, hogy fáj a fejünk.
Oka: Ezt egészen biztos az állandó stressz okozza. A fogcsikorgatás teljes bizonyossággal erre utal, ennek pedig gyakori velejárója a fejfájás.
Gyógymód: Először érdemes elmenni fogorvosunkhoz, akinél beszerezhetünk egy fogvédőt. Ez megakadályozza ezt az éjszakai rossz szokást és megvédi fogainkat. Utána a háziorvosunkkal konzultáljunk a továbbiakról, és kérjük meg, hogy mérje fel stressz-szintünket is.

6. Napi rendszerességgel jelentkező fejfájás
Tünetek: Évek óta rendszeresen ránk tör a fejfájás és szinte minden nap szedjük a fájdalomcsillapítót. Ha már legalább fél éve tart, akkor ez krónikus fejfájás. Nőknél gyakoribb, mint férfiak esetében.
Oka: Ha rendszeresen szedjük a fájdalomcsillapítót, annak már semmi hatása nincs, mert szervezetünk hozzászokik, ezt pedig úgy reagálja le testünk, hogy még több fájdalomérzékelő foltot termel fejünkben.
Gyógymód: Le kell állnunk róluk. Meglátjuk, hogy idővel magától is csillapodik a fejfájás.

7. Áramütés-szerű fejfájás
Tünetek: Iszonyatos, éles fejfájástól szenvedünk, ami végigfut a fejtetőnk egyik oldalától egészen a homlokunkig. Olyan érzés, mintha elektrosokk-terápiát kapnánk.
Oka: Valószínűleg arcidegzsába okozza. Általában a fejnek csak az egyik felét érinti és leginkább az 50 éves korunk felett jelentkezik és akár bénuláshoz is vezethet.
Gyógymód: Azonnal orvoshoz kell fordulnunk, hogy a megfelelő gyógyszereket megkaphassuk, amelyek elzsibbasztják a kellemetlen tüneteikért felelős idegeket.

8. Testedzés után fáj a fejünk
Tünetek: Futás, vagy bármilyen mozgás után mindig fáj a fejünk.
Oka: Terhelés által okozott fejfájásban szenvedünk. Van akinél ez csak pár percig tart, de előfordulhat, hogy akár egész nap szenvedünk tőle.
Megoldás: Igyunk sok vizet és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg, mikor sportolunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.