Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2024. Január 20. 17:43, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Félegyháza ezer arca

Félegyháza ezer arca

Városunk páratlan szépségeit megörökítő fotókból nyílt szívet melengető kiállítás Görög Anita fotográfus jóvoltából január 19-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulójának tiszteletére rendezett programsorozat nyitó eseményeként A szép Félegyháza címmel Görög Anita fotográfus képeiből nyílt kiállítás január 19-én (pénteken) a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A falakon látható fotókat a város 250. évfordulójára született ünnepi képeskönyv fotográfiái közül válogatták ki. Anita a kiadványnak – melyet február 2-án mutatnak be a városháza dísztermében - nem csupán fotográfusa, hanem a projektmenedzsere is.

Az ünnepélyes kiállítás megnyitón népes számban megjelent érdeklődőket Vargáné Rácz Judit köszöntötte, akit a fotográfushoz kolléganői és baráti szálak is fűzik.

- Anita kiállításával és személyes példájával is azt bizonyítja, hogy mindig meg kell ragadni a kínálkozó lehetőségeket. Soha nem késő újat tanulni és soha nem késő önbecsülésünket, önbizalmunkat fejleszteni azzal, hogy merjünk nagyot álmodni és ne féljünk azt megvalósítani – mondta a rendezvénysorozat háziasszonya, majd személyes hangvétellel folytatta Görög Anita fotográfusi pályájának ismertetésével, melynek minden állomását figyelemmel kísérhette.

- 2017-ben kezdett el fotózni, hogy két csodaszép gyermekét minél egyedibb és személyesebb módon megörökíthesse. Ekkor érezte úgy, hogy ki tudna teljesedni valamilyen alkotó hobbiban, amire mindig is vágyott a szíve mélyén. A kezdeti fotók azt igazolták, hogy e sokszínű művészeti ágban megtalálta önmagát.
Sikerélményei hatására a fantáziája újra és újra szárnyra kapott. Ötleteinek szinte kifogyhatatlan tárházával fejlesztette tökéletesre a megálmodott képeket, járta rendíthetetlenül a sikerhez vezető, de még sok tapasztalással és tanulással kikövezett utat. Ezen az úton legnagyobb támasza a családja volt; férje és gyermekei pozitív megerősítő vagy akár kritikus véleménye őszinte, szerető támogatása és toleranciája.

A tanulást és a már tapasztalt fotósként végzett munkáját mindig olyan emberi és szakmai alázattal végezte - a családi élet és az alkotó tevékenység közötti egyensúly megtartását szem előtt tartva - amely nélkül sikerre vinni egy törekvést, egy elhatározást nem lehet.

Anita a természetfotózást is szeretettel űzte, hiszen a természet szépségei mindig is magával ragadták. Kiskunfélegyházán 2019-ben, a Zöldváros projekt első tulipánvirágzását kezdte el aprólékosabban dokumentálni képekben. Tulipános fotói azóta nagyon sok felületen hirdetik a város szépségét – mondta el Vargáné Rácz Judit az alkotóról, majd kitért Anita emberábrázolására, portréira és az évszakok megjelenítésére is, melyek mind-mind meghitt, belsőséges hangulatukkal ragadják meg a nézőt.

Csányi József polgármester szintén elismerően szólt Anita munkásságáról, köszöntőjében pedig hangsúlyozta, hogy nagyon keveseknek adatik meg életében egy ilyen jeles évforduló megélése.

- Mivel nekünk félegyháziaknak megadatott ez a szerencse, azt kellőképpen meg is kell ünnepelni ezt a 250 évet – tette hozzá.

- Azt hiszem, hogy amikor Mária Terézia odaadta ezt a városi rangot, akkor valami olyasmit gondolhatott: tegyünk egy próbát, nézzük meg, mit tudnak ezek a konok kunok. Úgy vélem, ha ma közöttünk lenne és végigsétálna a Kossuth utcán, büszkén mondaná, hogy jó helyre került ez a városi cím. Mi Félegyháziak ugyan egy kicsit gyarlók vagyunk, hiszen mindennap ebben a gyönyörű városban élünk és hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük annak szépségét. Vannak azonban barátaink, kollégáink, akik néha megállítanak egy pillanatra és megmutatják a város valódi szépségét. Ez az egyedi nézőpont sok esetben szükségszerű, hiszen az ember szeme sok esetben nem úgy látja meg a dolgot, amilyen az valójában.Anita a képeken keresztül nagyon is visszaadja milyen is ez a csodálatos Félegyháza, hiszen olyan alkotásokat tár elénk, amielyek a valóságot mutatják.Azt a Félegyházát, melyet mindannyian szeretünk, amelyet mindannyian már a szívünkbe zártunk a hosszú évek alatt – mondta a polgármester.

Az esemény zárásaként megszólalt az alkotó is. Anita meghatódva köszönte meg a sok segítséget Rosta Ferenc alpolgármesternek és Lantos Szabolcsnak, a város kreatív menedzserének, akik szigorúan és következetesen ösztönözték őt az alkotásra, később pedig a képanyag kiválasztásában. Köszönetet mondott a városvezetésnek, külön kihangsúlyozva - Csányi József polgármestert és dr.Faragó Zsolt jegyzőt - valamint családjának, barátainak a sok támogatásért és pozitív visszajelzésért.

- Ezek a képek Kiskunfélegyháza környékén egy rövid utazásra kalauzolnak végig. Elkészítésük számomra pedig egy hosszabb belső utazás volt, tele inspirációval, tett- és alkotói vággyal. Bízom abban, hogy ezek a képek akkor is léteznek majd, amikor esetleg én már nem. Jó érzés ebben hinni, mert akkor egyetlen pillanat sem volt hiábavaló, mellyel megalkottam az én szemszögemből a jelen Félegyházáját – zárta gondolatait Anita.

Az ünnepélyes megnyitót a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei, zongorán Jankovszki Réka, verssel Gombás Bende tette bensőségessé és meghitté.

A tárlatot március 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 11:38, szombat | Helyi

Kiskunfélegyháza, mint osztálykirándulási célpont

Petőfi Sándor és Móra Ferenc kultusza máig élénken él Kiskunfélegyházán.

2024. Október 04. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Október 03. 13:04, csütörtök | Helyi

Kábítószer-kereskedők rendőrkézen

Három 20 év körüli dílert vettek őrizetbe a kiskunfélegyházi rendőrök. A nyomozás alatt több mint 3000 gramm illegális növényi származékot találtak és foglaltak le a rendőrök.

2024. Október 01. 16:05, kedd | Helyi

Fizetésemelések a félegyházi péküzemben

Extra juttatást vezetett be és az éjszakás órabérek után járó pótlékot is jelentősen, 20%-kal megemelte szeptemberben az ország egyik vezető sütőipari vállalata, a Félegyházi Családi Pékség.