Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 30. 12:40, péntek | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Félegyházán már féltucatnyi az értékes tapasztalat

Félegyházán már féltucatnyi az értékes tapasztalat

Kiskunfélegyházán a városi önkormányzat fenntartásában lévő intézmények közül összesen 27 helyszínen valósult meg napelemes beruházás.

A rezsiköltségek drasztikus emelkedésének idején lépéselőnyben vannak azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években jól éltek azokkal a forrásokkal, amelyek a középületek energetikai korszerűsítését, a megfizethető, fenntartható és megújuló energiaforrások használatát támogatják. Kiskunfélegyházán a városi önkormányzat fenntartásában lévő intézmények közül összesen 27 helyszínen valósult meg napelemes beruházás.

Csányi József polgármester elmondta, hogy 2017-ben nyújtottak be pályázatokat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) felhívására. A három pályázatban összesen 26 helyszín szerepelt: 7 óvoda, 2 bölcsőde, 6 általános iskola, 3 középiskola, 5 szociális intézmény és egy telephely, a városfenntartói iroda, továbbá a sportcsarnok. Mindhárom pályázat támogatást nyert, és – mivel 100 százalékos intenzitású pályázatokról van szó – gyakorlatilag önerő felhasználása nélkül, tisztán pályázati forrásból valósulhattak meg a projektek. Ezek hosszú távú befektetések, emiatt a tapasztalatok később lesznek mérvadók. Az érintett intézményt figyelembe véve elmondható, hogy a napelemek képesek megtermelni az összes elektromosenergia-igény mintegy 80 százalékát. Ez az arány természetesen intézményenként eltérő. A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett a napelemes rendszerek éves szinten megtermelt 695.000 kWh-nyi elektromos árama tetemes megtakarítást jelent a fenntartó önkormányzat számára. Sőt, az sem elhanyagolható tény, hogy az éves CO2-kibocsátás több mint hatszáz tonnával csökkent, mérsékelve a légszennyezettség mértékét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.