Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2014. November 03. 07:18, hétfő | Életmód
Forrás: Adrienn

Felesleges a reggeli kávé

Felesleges a reggeli kávé

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Így pedig a kávéban lévő koffein semmilyen haszonnal nem jár, hiszen éberebbek nem leszünk tőle, mert a szervezetünk már gondoskodott rólunk. A kortizol számos létfontosságú feladatot lát el stresszhelyzetben: a szervezet ilyenkor szabályozza a vérnyomást, a szív- és érrendszer működését, az inzulint, a glükózt, az anyagcserét, továbbá reagál a gyulladásokra.

Ha kortizolra koffeint viszünk be, az ráadásul toleranciát alakít ki, így a jövőben ugyanakkora mennyiségű koffein már nem hat ugyanúgy. A szervezet közben hozzászokik a túlzottan éber állapothoz, ezért az addig napi két kávé helyett már négyre lesz szüksége. A kortizol ébredés után 4 és 10 órával újratermelődik.

Ezért javasolt, hogy ébredés után legalább másfél órát várjunk a kávéval, míg a másodikat pedig kora délután fogyasszuk el.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 07:00, péntek | Életmód

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.