Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2014. November 03. 07:18, hétfő | Életmód
Forrás: Adrienn

Felesleges a reggeli kávé

Felesleges a reggeli kávé

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Új felfedezés! A kora reggeli kávézás felesleges. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart.

Így pedig a kávéban lévő koffein semmilyen haszonnal nem jár, hiszen éberebbek nem leszünk tőle, mert a szervezetünk már gondoskodott rólunk. A kortizol számos létfontosságú feladatot lát el stresszhelyzetben: a szervezet ilyenkor szabályozza a vérnyomást, a szív- és érrendszer működését, az inzulint, a glükózt, az anyagcserét, továbbá reagál a gyulladásokra.

Ha kortizolra koffeint viszünk be, az ráadásul toleranciát alakít ki, így a jövőben ugyanakkora mennyiségű koffein már nem hat ugyanúgy. A szervezet közben hozzászokik a túlzottan éber állapothoz, ezért az addig napi két kávé helyett már négyre lesz szüksége. A kortizol ébredés után 4 és 10 órával újratermelődik.

Ezért javasolt, hogy ébredés után legalább másfél órát várjunk a kávéval, míg a másodikat pedig kora délután fogyasszuk el.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:38, hétfő | Életmód

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

A vadon élő méhek világállományának csökkenése drámai módon érte el a házi méheket is

2023. Január 24. 06:33, kedd | Életmód

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön - tájékoztatta a kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-t.

2023. Január 23. 15:27, hétfő | Életmód

Sikeres a magyarországi robotsebészeti program

2023. Január 23. 15:25, hétfő | Életmód

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Akár hárommillió dollárért is elkelhet Anthony van Dyck 17. századi flamand mester egy olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.