Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 04. 09:32, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Felgyúlt a második gyertya is városunk adventi koszorúján

Felgyúlt a második gyertya is városunk adventi koszorúján

December 3-án, ünnepélyes keretek között gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján a Polgármesteri Hivatalnál.

A meghitt ünnepségre összesereglett városlakókat Görög Anita kulturális referens köszöntötte Szabó T. Anna: Az ünnep azé, aki várja című versével.
Ezt követően Hajagos Gyula, a Szent István Templom esperes plébánosa osztotta meg gondolatait a megjelentekkel:

- A karácsonyt évszázadokon keresztül úgy ünnepelték, mint Jézus Krisztus születését. Az idők során azonban ehhez a naphoz sok más egyéb is kapcsolódott és karácsonykor azontúl, hogy Jézus születését ünnepli a világ, a szeretet ünnepének, az öröm napjának, illetve a találkozások idejének is tartják.

Életünkben igazi ünnep az, amikor valakivel találkozunk, amikor valaki eljön hozzánk. Erre hosszabb rövidebb ideig készülünk: rendezkedünk, takarítunk, sütünk-főzünk. A karácsony azontúl, hogy emberi találkozások ünnepe, az Istennel való találkozás ünnepe elsősorban. Ha egy-egy emberi találkozásra különböző módon készülünk fel, nézzük meg azt, hogyan is készülünk karácsony ünnepén a mi Istenünkkel, Jézus Krisztussal való találkozásunkra. Hiszen karácsonykor azt az eseményt idézzük fel a bibliából, hogy megszületett a Megváltó. Eljött azért, hogy találkozzon az emberrel. Vajon mit teszek én azért az idei adventben, hogy találkozhasson velem Jézus? Egyáltalán várom Jézust?

A kisgyerekek a maguk tiszta naivitásával remegve várják a Jézuskát és nem csalódnak, mert Szent Este elérkezik és megajándékozza őket. Mi felnőttek azontúl, hogy az ajándékozó Jézuskát várjuk, valóban akarunk találkozni vele? Várjuk őt? S ha várjuk, akkor hogyan várjuk? Része-e a mi karácsonyi ünneplésünknek Jézus Krisztus?

Azt mondjuk, hogy a karácsony Jézus Krisztus születésének ünnepnapja. Milyen születésnapi ünnep lenne az, mikor az ünnepelt nincs ott közöttünk? Ott kell, hogy legyen, mert ha nincs, akkor az egész esemény üressé válik. Nincs meg az a tartalma, melyről az egész szól. Nemcsak takarítanunk, sütnünk-főznünk kell, hanem lélekben is készülnünk kell.

Mi az az életedben, amit nem tennél a születésnapi asztalra? Mi az, amit szégyellnél Jézus előtt? Mindannyian találunk ilyet. Három hét múlva, december 24-én az angyalok elsuhannak az ablak alatt és egyszer csak ott lesz a karácsonyfa és felkerül a glória. Ezek a felszínes dolgok giccses elemei a mi ünnepünknek? Akkor igen, ha nem Jézust köszönjük. Karácsonykor eljön hozzánk Jézus. Kérjük őt arra, maradjon velünk. Tanítson bennünket életpéldájával, hogy azt tegyük, ami mindannyiunknak jó. Hogy az öröm, amit karácsonykor megélünk, ne csak egy este tartson és ez az öröm határozza meg életünket, mert tudjuk: nem vagyunk magunk, hisz velünk van az Isten – zárt gondolatait Gyula atya.

Az ünnepség a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak karácsonyi dalaival folytatódott, majd a második gyertyát Csányi József polgármester, valamint Nagyné Primusz Edit és családja gyújtotta meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.