Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Február 12. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Felpörget és padlóra küld

Felpörget és padlóra küld

TEJ HELYETT ENERGIAITAL. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010-es felméréséből kiderült, hogy a 10–14 év közötti gyerekek egyötöde iszik energiaitalt reggelire.

LITVÁNIÁBAN MÁR MEGTILTOTTÁK a koffeintartalmú energiaitalok árusítását a 18 éven aluliak számára. Manapság az európai fiatalok kétharmada fogyaszt energiaitalt, egynegyedük legalább hetente négyszer.

A helyzet súlyosságával két éve szembesült a világ, amikor az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal bejelentette: bizonyíthatóan hat ember haláláért felelős az egyik népszerű nedű. A botrányt annak a tinédzsernek a halála robbantotta ki, aki egyetlen nap lehajtott másfél liter energiaitalt. Ekkor hozták nyilvánosságra azt is, hogy a 16–25 évesek 12 százaléka napi szinten hörpöli a jelentős energiadózist ígérő italokat.

TEJ HELYETT ENERGIAITAL. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010-es felméréséből kiderült, hogy a 10–14 év közötti gyerekek egyötöde iszik energiaitalt reggelire.

A tejfogyasztás sajnos kezd háttérbe szorulni. Pedig amíg a növényekből a kalcium mindössze 5-10 százaléka szívódik fel, fiatalkorban a tej kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul. Czuppon Krisztina dietetikus, a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekklinikájának szakértője megerősíti: a tej ideális kalciumforrás, hiszen optimális arányban és jól emészthető formában tartalmaz fehérjét, tejzsírt, tejcukrot, D- és más vitamint, foszfort, ásványi anyagokat.

Hazánkban még az alacsonyabb jövedelmű háztartások tagjai sem ezen spórolnak, hiszen a megvásárolt mennyiség mind nagyobb hányadát ők hörpintik fel.

– Jó volna, ha valami módon sikerülne korlátozni az energiaitalok terjedését, ha mind nehezebben jutnának hozzá a fiatalok – mondja Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.

Míg 1 liter kóla 150 mg koffeint tartalmaz, ennél több található az energiaitalokban, emellett az összetevői közé tartozik a taurin vegyület is, ami tovább fokozza a kétes felpörgöttséget. Gyakori eset, hogy az energiaitaltól a kiskorúnak szívritmuszavara támad.

Azok a cégek, amelyek nem akarnak vitába szállni a koffeint ellenzőkkel, „trükkökkel” élnek. Például az adott ital összetevőinek listáján – koffein helyett – a kávé- vagy a teaszármazék kifejezést használják, más esetben a teobromint (a csokoládé főalkaloidját) adják a termékükhöz. Dömölki Lívia azt tanácsolja: kerüljük a mesterséges színezékeket és édesítőszereket: mivel a gyerekek testsúlya kisebb, az emésztésük gyorsabb, ezért az adalékanyagok nagyobb mértékben terhelik a szervezetüket.

Márpedig az energiaitalok ilyesmikben is bővelkednek. S ne feledjük: már maga az elnevezés is félrevezető, hiszen az energiaital nem ad energiát! A szervezetet becsapva, rövid időre egyszerűen csak feldobottságérzést kelt bennünk…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.