Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Augusztus 06. 09:20, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Felújítják a székely kaput?

Felújítják a székely kaput?

Korond közössége, barátságát bizonyítva, maradandó ajándékkal kedveskedett tizenkét esztendővel ezelőtt városunknak. A míves székely kaput, amelyet Sófalvi András és fia faragott, a Kálvária bejáratánál állították fel

Korond közössége, barátságát bizonyítva, maradandó ajándékkal kedveskedett tizenkét esztendővel ezelőtt városunknak. A míves székely kaput, amelyet Sófalvi András és fia faragott, a Kálvária bejáratánál állították fel. Hozzá az anyagot a Korond környéki erdők, és a Hargita adta. A Sóvidék, és a székelyföld jellegzetes építményének állaga a nem megfelelő „bánásmód” miatt néhány esztendő alatt jelentősen leromlott. A kemény tölgy és a szívós fenyő megrepedezett. Balla László alpolgármester és Bense Zoltán önkormányzati képviselő korondi mesterek segítségével szeretnék az értékes „alkotmányt” újjávarázsoltatni. Dongó József önkormányzati képviselő kezdeményezésre a székely kapu újra csiszolását, favédelmét augusztus 20-ig elvégzik a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetései Szervezet munkatársai.

A székely kapu egyre romló állapotára a környékben lakók már több ízben felhívták az illetékesek figyelmét. Ennek hatására öt esztendővel ezelőtt kátrány alapú favédővel kenték le az építményt. Az anyag azonban nem tett jót, a fa megrepedezett, tavaly a boltív egy nagy darabja le is szakadt. Néhány hete a városunkba látogató korondi vendégek is meglepődve tapasztalták, hogy milyen állapban van a 2001-ben felállított székely kapu. Ekkor Dongó József önkormányzati képviselő a költségvetési üzemhez fordult segítségért, valamint a városüzemeltetési bizottság figyelmét is felhívta a felújítás szükségességére.
A fa felületek csiszolásához szükséges szerszámok, bronzkefék, favédő anyag beszerzése megtörtént. Az állagmegóvási munkák és a székely kapu előtti park rendbetétele augusztus 20-ra megtörténik – mondta el érdeklődésünkre Vaszkó József, a VSZKSZ igazgatója.
Balla László alpolgármester és Bense Zoltán önkormányzati képviselő azonban régi pompájában szeretné látni a Sóvidék, és a székelyföld jellegzetes építményét. Ennek okán kezdeményezik, hogy hozzáértő korondi mesterek tegyék rendbe a Kálvária bejáratánál álló székely kaput. A felújítás és annak várható költségeivel kapcsolatban már megkezdődtek az egyeztetések – tudtuk meg Bense Zoltántól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.