Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Augusztus 05. 07:12, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Felvonulással vette kezdetét a Kunfakó Ünnep

Felvonulással vette kezdetét a Kunfakó Ünnep

Bizony nem bánta meg senki, aki tegnap (augusztus 4-én) délután ellátogatott a főutcára, hogy megcsodálja a Kunfakó Ünnep lovasainak felvonulását.

A honfoglaló magyarok lovainak minden tulajdonságát hordozó patásokat és gazdáikat Gulyás László vándormuzsikus vezetésével a Langaléta Garabonciások kísérték végig a platánfák alatt egészen a polgármesteri hivatalig, ahol Balla László alpolgármester köszöntötte őket városunk vezetése nevében.

A szórakoztató és látványos műsort nemcsak azok tekintették meg, akik kifejezetten a felvonulásra érkeztek, hanem azok is, akik csak épp egy fagyit elnyalni, vagy épp vásárolgatni, sétálgatni indultak a városközpontba. Így a rekkenő hőség ellenére is nagyon sokan összegyűltek az enyhet adó platánfák lombjai alatt.

A lovasok felvonulása már magában is pompás látvány volt, de a műsorral minden bizonnyal sokaknak kedvet csináltak ahhoz, hogy kilátogassanak ma (augusztus 5-én) a parkerdőbe, ahol számos program mellett "Kunfakó Viadalt" is rendeznek 16 órától a nagytisztáson.

A szervezők és természetesen a lovasok is mindenkit szeretettel várnak a jeles eseményre, melyen lehetőség nyílik a honfoglaló magyarok legfőbb társának megismerésére, illetve sok mindent megtudhatnak a fajta iránt érdeklődők a tenyésztésükről, tartásukról, de az idomításuk módszereiről is.

Hankó Béla magyar zoológus, ichthyológus, ornitológus így írt a Kunfakó lovakról: „Aránylag széles homlokú, kicsi és száraz fejű, tüzes szemű, szálas csánkú, acélos izmú, eleven, tüzes, száznegyven centiméter marmagasságú lovak, istállót nem láttak, hideget, meleget, esőt, szélvihart jól tűrték…”

A jellemzés tökéletes, mert a felvonulás műsorának részeként megcsodálhatták a nézelődők, hogyan fekszik le egy ló gazdájának parancsára a forró betonra is. Ez azonban csak ízelítő volt a mai nap produkcióiból...

A Kunfakó Ünnep programja:

Augusztus 5. (szombat)

10:00-13:00 Szabad beszélgetések kunfakók között:

  • Eördögh András lótenyésztő
  • Hekker Walter hippológus
  • Györffy - Villám András, lovasszakértő
  • Gőblyös István lókiképző, lovasedző
  • Csikós Bálint nyeregkészítő

16:00-18:00 Kunfakó Viadal - 2017

Augusztus 6. (vasárnap)
Lovasok visszalovaglása Jásszentlászlóra

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.