Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 29. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Figyelem! Néhány gyógyszer grépfrúttal párosítva halálos lehet

Figyelem! Néhány gyógyszer grépfrúttal párosítva halálos lehet

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos gyógyszerek grépfrúttal párosítva akár halálosak is lehetnek - írja a BBC. A grépfrút ugyanis olyan hatást idéz elő, mintha a páciens túladagolta volna az adott gyógyszert, mivel gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. Ennek hatására károsodhat a máj és a vese, de felléphet akár szívritmuszavar is, sőt rosszabb esetben halál.

A kanadai Lawson Health kutató központ munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy azon gyógyszerek száma, amelyek grépfrúttal párosítva akár halálosak is lehetnek 2008-2012 között 17-ről 43-ra emelkedett.

Ezek közé olyan gyógyszerek tartoznak, amelyeket vérnyomás-csökkentésre, rákkezelésére használnak, de ide tartoznak a koleszterincsökkentő sztatinok is, valamint a szervátültetést követően használt szervkilökődés-gátlók.

Ennek oka, hogy a grépfrút leve furanokumarin vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják annak az enzimnek a működését, amely a gyógyszer lebontásáért felelős. Ez az jelenti, hogy jóval több gyógyszer kerül az emésztőrendszerbe, mint amennyit a szervezet képes elviselni. Összehasonlítva a felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentőnek háromszor nagyobb volt a mért szintje, amikor a páciensek egy pohár grépfrútlevet ittak, mint amikor egy pohár vizet.

A mellékhatások gyógyszerektől változhatnak, de előfordulhat gyomorvérzés, megváltozott szívverés, vesekárosodás, de legrosszabb esetben hirtelen halál. Dr. David Bailey kutató a BBC-nek elmondta: 'Egy tabletta grépfrútlével bevéve olyan hatást fejthet ki, mintha 5-10 tablettát vett volna be a páciens egy pohár vízzel. Ez már mérgezést okozhat.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.