Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Május 08. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Fischl Vilmos: Ferenc pápának komoly közvetítő szerepe lehet a béke megteremtése érdekében

Fischl Vilmos: Ferenc pápának komoly közvetítő szerepe lehet a béke megteremtése érdekében

Ferenc pápának komoly szerepe lehet abban, hogy a háborúban álló felek között közvetítsen a béke megteremtése érdekében, a múltban számos alkalommal volt példa ilyen erőfeszítésekre - mondta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Fischl Vilmos kiemelte, hogy a pápa magyarországi látogatása fontos volt az ökumenikus egyház számára is, hiszen a katolikus egyház befolyásolja a gondolkodásmódjukat; amikor a pápa kiad egy enciklikát, azt teológusaik is értelmezik; ezen felül Krisztus népéhez tartoznak mind.

Elmondása szerint a Szentatyához közel állnak a menekültek, a hátrányos helyzetűek, a szociálisan nehéz helyzetben lévők és a fiatalok is. A mostani találkozók közül kiemelte a fiatal keresztényekkel szervezett programot a Papp László Budapest Sportarénában, ahol óriási tömeg fogadta őt. Fischl Vilmos úgy fogalmazott, hogy ez Ferenc pápának is erőt adott, hiszen "látta, hogy az egyház él Magyarországon is".

A MEÖT főtitkára azt mondta, hogy Budapesten egy testileg fáradt embert láthattunk, aki ugyanakkor mérhetetlen belső erővel rendelkezett, küzdött folyamatosan a fájdalmai ellen, sokkal kevesebbet volt tolószékben mint egy évvel korábban.

Megjegyezte, hogy a pápa közvetlen, de ugyanakkor tud kőkemény is lenni. Elmondta, hogy tavaly Kazahsztánban a pápalátogatáson tanúja volt annak, amikor a Szentatya nagyon határozottan felszólalt a háború ellen, "kőkeményen" kimondta, amit gondol.

Fischl Vilmos felidézte egy másik személyes emlékét is: a Budapesten 2021-ben rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával 45 percet töltött a Szentatyával egy 16 fős delegáció tagjaként az ökumenikus tanács részéről, s a delegációt vezető Steinbach József MEÖT-elnököt - annak köszöntő beszéde után - a pápa a protokollt figyelmen kívül hagyva megölelte.

Címkék: béke, Ferenc pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése