Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 30. 09:30, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Foglaló és előleg az előszerződésben

Foglaló és előleg az előszerződésben

Az ingatlan adásvételi előszerződés a felek arra vonatkozó megállapodása, hogy későbbi időpontban egymással ingatlan adásvételi szerződést kötnek.

A felek ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalása akár bírósági úton is kikényszeríthető, ezért félvállról venni nem lehet.

A helyzet komolyságára figyelemmel minden esetben kérje jogi képviselője közreműködését, ha előszerződés szeretne aláírni. Ebben lehet segítségére a Bacskó Ügyvédi Iroda, ahol ingatlanjogi specialisták állnak készséggel a segítségére.

Előszerződés megkötése során ugyanazokat a kérdéseket kell tisztázni, mintha a felek a végleges ingatlan adásvételi szerződést írnák alá. Ennek oka, hogy az előszerződés aláírásával a felek elkötelezik magukat az adásvételi szerződés megkötésére, mégpedig olyan tartalommal, amit az előszerződésben rögzítettek. Ennek a kötelezettségvállalásnak két következménye van:

- A felek a későbbiekben nem térhetnek el az előszerződésben rögzített feltételektől, a végleges szerződést azonos tartalommal kell megkötni, mint, amit az előszerződésben meghatároztak.

- Egyik fél sem követelheti a végleges szerződés kiegészítését olyan tartalommal, amit az előszerződésben nem rögzítettek.

Az alábbiakban megjelöljük azon feltételeket, melyek tisztázása már az előszerződés megkötése során is elengedhetetlen:

- Szerződő felek: Értelemszerűen kulcsfontosságú a szerződő felek szabatos meghatározása. Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a jogi képviselő nélkül előkészített előszerződésben nincs feltüntetve valamennyi eladó vagy valamennyi vevő. Ebben az esetben elvileg a végeleges szerződést is az előszerződésben megjelölt feltételekkel lennének kénytelenek megkötni, ha a felek nem módosítják a megállapodásukat.

- Ingatlan: A szerződés tárgyát képező ingatlant szükséges olyan pontossággal körülírni, hogy az egyértelműen azonosítható legyen. Ezt elsősorban az ingatlan helyrajzi számának és címének megadásával tehetjük meg.

- Vételár: Az előszerződésben feltétlenül rögzíteni kell az ingatlan vételárát. Amennyiben az adásvételi előszerződés több ingatlanra vonatkozik, úgy valamennyi ingatlan vételárát-külön-külön is meg kell jelölni. Már az előszerződésben tisztázandó a foglaló és az előleg összege. Míg a foglalóra speciális elszámolási szabályok vonatkoznak az előszerződés meghiúsulása esetén, addig az előleg minden esetben visszajár az eladónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.