Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 14. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Fogyás szülés után: ezért nem megy

Fogyás szülés után: ezért nem megy

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbe esés előtti súlyát.

Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tudnak megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a túlsúlyt. Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász-endokrinológus elmondta, milyen zavarok vezethetnek a sokakat érintő panaszhoz.

Mennyi idő után lehet visszanyerni a szülés előtti alakot?

A várandósság során a nők testsúlyában nagy változások következnek be, hiszen a plusz zsírréteg mellett a vér térfogatának növekedése, a placenta, a magzatvíz és persze a baba mind-mind pluszkilókat eredményez. Érdemes tudni, hogy ha a kismama aterhességalatt odafigyel az étkezésére és a rendszeres testmozgásra, akkor a felszedett testtömegnek csak igen kis része lesz zsír.

Ebből következik, hogy ha az anyuka egészséges életmódot folytatott, akkor a szülést és utána a regenerációt követően szépen visszanyeri régi súlyát. Amennyiben a kismama a kettő helyett kell enni elvet tartotta, akkor bizony ez hosszabb időt vesz igénybe, és megfelelő diétára, valamint rendszeres testmozgásra van szükség. Előfordulhat ugyanakkor, hogy már viszonylag sok idő eltelt a szülés után, az érintett egészségesen él, mégsem mutat kevesebbet a mérleg nyelve.

Hormonzavar állhat a túlsúly hátterében

Dr. Lőrincz Ildikó szerint egyáltalán nem ritka, amikor a nőnél a szülés után valamilyen hormonzavar alakul ki, amely gyakran túlsúlyban mutatkozik meg. Van, hogy csupán múló problémáról van szó, ugyanis megesik, hogy a szervezetnek kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy a normál működésre visszaálljon.

Viszont igen gyakori, hogy terhesség után a nőnél pajzsmirigyzavar alakul ki. Ennek oka, hogy a várandósság során a magzat védelme miatt azimmunrendszerműködése gyengül, ám a szülés után ismét felerősödik. Az érzékenyeknél ekkor pajzsmirigygyulladás léphet fel, ami gyakran a szerv alulműködésében nyilvánul meg, melynek jellemző tünete a túlsúly normál étkezés vagy diéta mellett is. A diagnózis felállításához laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH, a T3, a T4 és az ATPO értékét, valamint érdemes ultrahanggal megnézetni magát a pajzsmirigyet is.

Jó hír azonban, hogy a probléma gyógyszeresen kezelhető, sőt az is előfordulhat, hogy 1 éven belül magától megszűnik - mondja a nőgyógyász-endokrinológus.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei

  • túlsúly normál étkezés mellett
  • fáradékonyság
  • szülés utáni depresszió
  • tej mennyiségének csökkenése
  • hajhullás
  • székrekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.