Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Május 03. 14:27, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Főhajtás az elődök előtt

Főhajtás az elődök előtt

A település alapító elődeire emlékeztek május elsején Jászszentlászlón, ahol kilencedik alkalommal rendezték meg a Civil Kulturális Napot és negyedszerre a Falulapítók napját.

A kulturális esemény életre hívásának célja az volt, hogy a helyi civil szervezetek a nagyközönség előtt is bemutatkozhassanak. Így felléptek a helyi gyermek tánccsoportok, a Tanári Kanári Kórus, a Hangász Együttes, a nyugdíjas klub, a kiskunmajsai fúvósok és színjátszók, Szunyi Sándor tárogató művész, valamint a testvértelepülés Jászfelsőszentgyörgy kulturális csoportjai.

A falualapítók ünnepségén a redempito, azaz az önmegváltás 272. évfordulójára is emlékeztek. Mint ismert 1745. május 6-án írta alá Mária Terézia a jászok és a kunok kiváltságainak visszaadását engedélyező okiratot. – Az önmegváltást csak közös akarattal, teljes összefogással lehetett véghez vinni. Ez az összefogás legyen példa előttünk és merítsünk erőt ebből a mindennapok feladataihoz –hangsúlyozta ünnepi beszédében Nagy András Jászszentlászló polgármestere.

A falualapítók napján Jászszentlászló testvér-települési megállapodást kötött Jásztelekkel. A két település a jövőben arra törekszik, hogy közösen ápolják kulturális örökségüket. Közös programok szervezésével szeretnék elmélyíteni a barátságot a két falu között – hangzott el az ünnepélyes aláírási ceremónián.

Az eseményen bemutatták a Jászszentlászló Anno képeskönyv harmadik kötetét, amely a falu oktatástörténetéről nyújt hiteles képet 1945-től 2000-ig. A könyvet a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület tagjai szerkesztették. A kötetben megjelent képekből kiállítást is rendeztek a Közösségi Házban, amely szeptemberig várja a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.