Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 15. 10:38, péntek | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu / Szedlák Levente

Folytatódik az üzemanyag áremelkedés

Folytatódik az üzemanyag áremelkedés

Komoly élelmiszer-drágulás lehet a vége...

Egyre komolyabb problémát jelent az üzemanyagárak emelkedése, amelynek hatása mostanra a magyar mezőgazdaság minden területén érezhetővé vált. A költségnövekedés ráadásul nem korlátozódik egyetlen szegmensre, az élelmiszer-előállítás minden lépcsőfokán megjelenik. A kialakult helyzetről az Agrárszektor Kiss Pétert, a Gabonaszövetség elnökét kérdezte.

A szakember szerint az üzemanyagárak emelkedése alapvetően rányomja a bélyegét a szállítási költségekre. Az egyébként is emelkedő alapanyag és félkész termék árakra rárakódnak az egyre növekvő fuvarköltségek, ami megjelenik végtermékek áraiban. Ez tehát további áremelkedést gerjeszt – mutatott rá Kiss Péter.

Arra a kérdésre, hogy melyik ágazatot érinti leginkább a drágulás, a szakember elmondta, hogy mindegyiket, de amit ebből a fogyasztók érzékelni fognak, az a húsipari, malomipari és a sütőipari termékeknél lesz. Kiss Péter hozzátette, hogy mindenütt érezni lehet majd az árak emelkedését.

A fogyasztó csak azt fogja látni, hogy emelkednek az árak, viszont ennek csak egyik összetevője a fuvarköltségek növekedése – jegyezte meg Kiss Péter.

A szakember szerint kérdéses, hogy meddig emelkedhetnek az üzemanyagárak Magyarországon. A kőolajpiac ugyanis olyan hatásoknak van kitéve, amelyet érdemben senki sem tud befolyásolni, legfeljebb állami szinten lehetne szabályozással élni az árak mérséklése érdekében.

(Nyitófotó illusztráció / forrás: karpathir.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.