Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 05. 07:19, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Folytatódnak az egyeztetések London és Brüsszel között a Brexit-megállapodás módosításáról

Folytatódnak az egyeztetések London és Brüsszel között a Brexit-megállapodás módosításáról

Folytatódnak kedden az egyeztetések London és Brüsszel között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás módosításáról.

Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter és Geoffrey Cox, a konzervatív párti brit kormány jogi főtanácsosa együtt utazik Brüsszelbe, ahol várhatóan Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával találkoznak.

A tárgyalóküldöttségeknek ezen a héten eredményt kell elérniük ahhoz, hogy az Európai Unióval novemberben aláírt, a londoni alsóház által januárban viszont rekordtöbbséggel elutasított Brexit-megállapodást a brit kormány az elfogadás reális esélyével terjeszthesse ismét a képviselők elé.

Theresa May miniszterelnök ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy a Brexit-megállapodásról az alsóház legkésőbb március 12-éig ismét voksolhat.

A brit sajtó és az elemzői közösség konszenzusos várakozása az, hogy a szavazás jövő kedden, a kitűzött határnapon lesz.

Ha a ház újból elveti az egyezményt, akkor a kormány azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet.

Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból, tehát ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

Theresa May bejelentése szerint ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli Brexitet egyaránt elutasítja, a kormány lehetővé teszi a szavazást a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról. Ez utóbbihoz viszont a többi 27 uniós társállam egyhangú beleegyezése kell.



London három módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

Az egyik "alternatív megoldások" beillesztése a Brexit-megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmechanizmus (backstop) helyett, a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása, a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a Brexit-egyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

Az uniós vezetők azonban jelenleg határozottan elvetik a novemberben lezárt 585 oldalas Brexit-megállapodás újranyitásának lehetőségét.

Michel Barnier európai lapoknak adott hétvégi nyilatkozatában elkerülhetetlennek nevezte a Brexit elhalasztását abban az esetben is, ha a londoni parlament elfogadja a kilépési feltételekről szóló megállapodást.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió kész olyan garanciavállalásokra, amelyek megkönnyíthetik a Brexit-megállapodás elfogadását a brit parlamentben. A bizottsági főtárgyaló szerint azonban nem a Brexit-megállapodásba építenék be, hanem külön értelmező dokumentumban rögzítenék e garanciákat.

A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora viszont már a keddi brüsszeli egyeztetések előtt jelezte, hogy kizárólag a kilépési megállapodásban szereplő backstop-mechanizmus jelentős módosítását tartaná elfogadhatónak. E tory frakciócsoport fő kifogása az, hogy a backstop-záradék - ha alkalmazása szükségessé válik - jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő és az egyoldalú felmondás lehetősége nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val.

Címkék: brexit, tárgyalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése