Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 24. 14:00, vasárnap | Belföld
Forrás: utikritika.hu

Francia riviéra - kritikus szemmel

Francia riviéra - kritikus szemmel

Nehéz az ilyen szépségeket kritikus szemmel nézni, de ha jól választjuk meg az időpontot és a szállást, akkor talán nem is kell annyira, hiszen a Francia Riviéra a maga nemében páratlan.

Nehéz az ilyen szépségeket kritikus szemmel nézni, de ha jól választjuk meg az időpontot és a szállást, akkor talán nem is kell annyira, hiszen a Francia Riviéra a maga nemében páratlan. Elég ha ennyit mondunk: Monte Carlo, Nizza, St. Tropez és tenger, pálmafa, francia bor. (Sóhajtás...)

Cote d'Azur - A Francia Riviéra dióhéjban

  1. Augusztusban ne! Egyáltalán nem tanácsoljuk, hogy augusztusra időzítse a Cote d`Azur meglátogatását! Franciaországban ilyenkor veszik ki legtöbben a szabadságot és hatalmas tömegek árasztják el a Francia Riviérát.
  2. Tömegnyomor, csillagászati árak, forgalmi dugók, teltházas szálláshelyek. A július sem nyugis, akkor is telt ház van a Francia Riviérán. Ajánlott utazási időpont: április és június első két hete között, valamint szeptembertől október közepéig.
  3. Sok a programlehetőség: nizzai óváros, Chagall múzeum, stb. A Cote d`Azur egyedisége, hogy a menő helyeken (Cannes, Monaco, Saint Tropez, Antibes) szemtanúja lehet az ember a felső- és a felső-középosztály magamutogató elitségének, pompázatosságának, és ez szórakoztató élmény.
  4. Tiszta és szép kék a tenger, jól kiépítettek a strandok, zömében kavicsosak (Nizzánál egyértelműen), de vannak homokosak is. A víz viszonylag sekély, így hamar felmelegszik, de természetesen sose lesz olyan a hőmérséklete, mint a dél-mediterrán nyaralóhelyeken.
  5. Lényegében a Marseille-től 20 kilométerre található Cassis városka és Menton (olasz határ) közötti, 180 kilométeres autós távolságú (kb. két órás út) partszakaszt jelenti a Cote d'Azur (ejtsd: kot dázűr, magyarul Azúrkék part). Menton felől a csúcs városok: Monte Carlo, Nizza, Antibes, St. Raphael, St.Tropez.
  6. Monaco-ba nem szabad bemenni autóval, parkolás csaknem lehetetlen vagy méregdrága, vonattal kell odalátogatni. (Kommentelők alant ellenvéleményt formáltak.)
  7. Érdemesebb egy kis településen jutányosan kivenni szállást és onnan kiindulva, csillagtúraszerűen bejárni a régiót, lehetőleg vonattal és nem autóval (Nizzában egy nap parkolás 30 euró).
  8. Nyáron szinte biztosak lehetünk a jó időben és az ősz is kellemesen meleg, de a tavasz általában csapadékos, a tél pedig meglepően hideg. Az utóbbi években többször volt havazás is.
  9. A Francia Riviérán élő helyiek sokkal barátságosabbak és vendégszeretőbbek, mint a párizsi honfitársaik.
  10. Kiejtési segédlet: Saint Tropez (szan tropéj), Menton (manton), Antibes (Antíb), St Raphael (szán ráfáel), Nizza, mint Nice (franciásan: Nísz)

10 dolog, ami tetszett

  1. A tenger változó kékjei, a sokat sütő nap, a kevés eső
  2. Menő, legendás helyek, elegáns, érdekes emberek, nagyvilági élet, pazar kirakatok, Cannes szuper!
  3. A turista infrastruktúra kiválóan szervezett
  4. Közeli mesésen szép falvak (pl. Saorge és Lucéram), Provence közelsége
  5. Gasztronómiai csúcshelyek, a francia konyha pompázása, a nizzai saláta, a halak, a borok, a fenséges illatok
  6. Minden olyan szép, jóllétet sugárzó, nem egy szokványos nyaralóhely
  7. Szinte mindenki laza, lezser, disztingvált, pl. a nizzai Promenade des Anglais híres sétányon
  8. Változatos a természeti környezet
  9. Mindig lehet azért találni nyugisabb szegleteket
  10. Az egyik legszebb strand, a Plage Mala egy kis öböölben Cap d'Ail-ban, még ha kavicsos is, a másik elképesztően szép strand a Plage de Pampelone St. Tropez-nél

8 dolog, ami nem tetszett

  1. Akik ki nem állhatják a sznobságot, azokat talán idegesíteni fogja a sok rongyrázás, előkelősködés
  2. Baromi drága szinte minden (beülős helyen kóla 4 euró, sör 6 euró), főleg a menő városokban, Monaco méregdrága
  3. Nyáron a nyomasztó hőség
  4. Az útjelzéseken nehéz eligazodni
  5. Az olcsó hotelek nagyon spórolnak a szolgáltatásokon
  6. A nem franciákkal szemben kevésbé nyitottak, Cannes-ban sokan kifejezetten arrogánsak a külföldiekkel szemben (pl. a pincérek)
  7. A városi hotelek szobáiba beáradó utcai forgalmi zajok
  8. Városi parkolóhelyet találni

A legszebb strandok:

  • Plage Mala (Cap d`Ail)
  • Plage les Buses (Roquebrune)
  • Theoule sur Mer (egy kilométerre Cannes-tól)
  • Cap Antibes
  • A Plage de Pampelone St. Tropeznél (a szépsége tekintetében világhíres)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során