Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2016. Január 01. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Gazdagít a lencse

Gazdagít a lencse

Nemcsak szilveszterkor jó választás a lencse, hanem a szürke hétköznapokon is.

Mert megeshet ugyan, hogy újévi fogyasztásával elmarad a népi hiedelem szerinti pénzbőség, azonban a benne lévő értékes tápanyagokkal a szervezetünk mindenképpen gazdagodik.

Főként proteinnel: a lencse az egyik legkiválóbb fehérjeforrás (a szója után ebben van a legtöbb), ráadásul fehérjéi a babénál és a borsóénál könnyebben emészthetőek. Szénhidráttartalma is jelentős, de miután lassan szívódik föl, a cukorbetegek is fogyaszthatják. Gazdag élelmi rostokban, emellett számottevő mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, magnéziumot, folsavat (vagy B9-vitamint), valamint A- és B1-vitamint is.

Egyike legrégebben termesztett növényeinknek. Az ősi Egyiptomban már általánosan fogyasztották, amint azt a III. Ramszesz fáraó sírkamrájának falán látható, a lencse termesztését és főzését ábrázoló rajzok is tanúsítják. Napjainkban a szántóföldi termesztés növénye, noha a kertben is helyet kaphatna. Mivel nem kiemelkedően igényes és jó szárazságtűrő, sok helyütt megteremne, és biotermesztésre alkalmas növényként is szóba jöhet. Fontos, hogy önmaga után ne vessük.

Noha a nálunk általánosan termesztett, világosbarna lencsét leginkább levesként és főzelékként fogyasztjuk, más formában, így például párolva köretként is élhetünk vele, sőt a búzához hasonlóan csíráztathatjuk is. Manapság a nagyobb magvú fajták iránt növekszik az érdeklődés, pedig a kis magvúak héja vékonyabb, egyenletesebben és gyorsabban főzhetők (akár áztatást sem igényelnek), s a tetejében még ízletesebbek is. A lencseételeket citrommal, ecettel vagy mustárral savanyíthatjuk, de fontos, hogy ezeket a főzés végén adjuk hozzá, különben megakadályozzák, hogy a lencse megpuhuljon.

A Franciaországban általánosan termesztett zöld lencse (vagy puy) enyhén borsos íze miatt kiválóan alkalmas hideg salátákba, illetve levesnek. Mivel az átlagosnál kevesebb keményítőt tartalmaz, jobban emészthető. Áztatás nélkül 25 perc alatt elkészíthető.

A vörös lencse az indiai konyha közkedvelt zöldsége, édeskés, enyhén dióízű különlegesség. Elsősorban köretnek kitűnő, de pürének is ajánlható. A fekete lencse talán a leggazdagabb beltartalmú, ízletes lencseféleség, apró sze mű és hamar megfő. Levesek, köretek, saláták, hidegtálak nem mindennapi alapanyaga, illetve összetevője. (Mindhárom lencsekülönlegesség nálunk is beszerezhető.)

A HÜVELYESEK ÉVE. Sokak számára (különösen Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában) a mindennapi betevőt jelentik a hüvelyes termésű növények, mint amilyen a lencse, a szárazbab és a borsó. Ezt tudva határozta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2016-ot a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánítja, így is figyelmeztetve e termények alapvető fontosságára a világ élelmezésében, és szorgalmazva termesztésük további növelését. Annál is inkább, mert a hüvelyesek amellett, hogy tápanyagokban (köztük létfontosságú fehérjékben), illetve ásványi anyagokban gazdagok, igen ízletesek, és fogyasztásuk egészséges is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 02. 09:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. június 2. - ÉVKÖZI 9. VASÁRNAP

2024. Június 02. 09:05, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. június 2. - ÉVKÖZI 9. VASÁRNAP

2024. Június 01. 16:08, szombat | Helyi

Ünnepi műsorral köszöntötték a járás pedagógusait

Május 31-én (pénteken), a Móra Ferenc Művelődési Központban rendezték meg az idei pedagógusnapi ünnepséget,

2024. Június 01. 07:40, szombat | Helyi

Kiabált a háza előtt rollerező gyerekekkel, majd megtámadta az apjukat

A férfinak nem tetszett, hogy a gyerekek a háza előtt játszanak, ezért indulatosan rájuk szólt, majd mikor az apjuk számonkérte ezért, fémrúddal esett neki.