Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 07. 09:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

Gazdaság: Kezd talpraállni az ipar

A KSH adatai szerint 2023 júliusában az ipar teljesítménye az előző évhez képest 2,6 százalékkal mérséklődött, míg az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára csütörtöki közleményében az adatok kapcsán kiemelte, hogy júliusban tovább folytatódott az ipar teljesítményének javulása. A háború és szankciók negatív hatása ellen bevezetett intézkedések - mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram - egyre inkább éreztetik hatásukat - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Összességében jó esély mutatkozik arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon.

Az államtitkár megállapította, hogy az export- és beruházás vezérelt magyar gazdaság húzóerejét mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás jelenti, ami a júliusi adatokból is egyértelműen visszatükröződik: ez a két ágazat járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar teljesítményének növeléséhez. Az ipari teljesítmény alakulására a fogyasztás csökkenése is hatással van, ezért a kormány a munkahelyek és a családok megvédése érdekében tovább küzd a háború és szankciók káros hatásainak semlegesítéséért. A Baross Gábor programokon túl ezt a célt szolgálják a Széchenyi Kártya Program kamattámogatott hitelei is - zárta közleményét a GFM államtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk