Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2022. November 20. 08:59, vasárnap | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Gazdaságfejlesztés és szuperhősök Bács-Kiskun megyében

Gazdaságfejlesztés és szuperhősök Bács-Kiskun megyében

A háború és a klímaválság által meghatározott gazdasági környezethez való alkalmazkodást is segíti a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” foglalkoztatási program.

Az együttműködés aláírására Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat polgármesteri fórumán került sor pénteken, a kecskeméti Megyeházán.

„Bár a megyei munkanélküliségi mutató tartósan 5 százalék alatt van, kiemelt feladat a 30 év feletti, gazdaságilag nem aktív fiatalok, illetve az 50 év feletti regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra való bevonása” – mondta el Papp Viktor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal irodavezetője, ismertetve a „Bács-Kiskun megyei Paktum Plusz” néven folytatódó foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködést. A program keretében bő öt éven keresztül képzésekkel, támogatásokkal segítik a megyei foglalkoztatás bővülését, a vállalkozóvá válást, illetve a háború és a klímaválság által meghatározott gazdasági környezethez való alkalmazkodást. Ennek során építenek a korábbi megyei paktum tapasztalataira – amely egyébként jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a 2016-ban még több mint 8 százalékos megyei munkanélküliség csaknem felére esett vissza.

A paktumszervezeti nyitódokumentumot Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, illetve dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója írta alá.

A polgármesteri fórum második napján a Bács-Kiskun Megyei identitás erősítéséről is hallhattak a településvezetők. „A fejlesztési beruházások kapcsán azzal is foglalkoznunk kell, hogy a felújított intézmények hogyan lehet majd élettel megtölteni, és a megyei települések hogyan tudják megtartani, sőt vonzani a népességet. Ennek érdekében identitást és közösséget kell építeni” – emelte ki Moiskó Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Elnöki Kabinetirodájának vezetője. Hozzátette: az elmúlt években több mint 500 megyei értéket gyűjtöttek össze, arra a kérdésre keresve a választ, hogy kik vagyunk mi, Bács-Kiskun megyeiek. Ezek alapján két mesekönyvbe és két legendáskönyvbe gyűjtve mintegy 140 történetet született olyan megyei „szuperhősökkel” mint Tóbiás, Bács apó, Kun pajti vagy éppen a Petőfit megidéző Ludas Sanyi. Ezek hangoskönyvben is elérhetők, és már két rajzfilm is készült Soltszentimre/Csengőd, illetve Izsák eredettörténetével kapcsolatban.

Készültek ezen kívül társasjátékok, megyei motívumokat modern formába öntő ruhakollekció, és a félezer megyei helyi terméket a fi200 brand alatt igyekeznek összegyűjteni és népszerűsíteni. Mindezekkel a kiadványokkal, termékekkel számtalan rendezvényen találkozhattak a megye településein élők az elmúlt években.

A polgármesterek ezen túl hallhattak a területfejlesztés új irányvonalairól, az energiamegtakarítási jógyakorlatokról és a megye környezetvédelmi programjáról.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 09:47, vasárnap | Helyi

Félegyházi cég nyerte el Az Év vállalkozása-díjat a megyei Prima-gálán

Az Év vállalkozása-díj: a kiskunfélegyházi székhelyű Primőr Kozmetikai Kft. (ügyvezető-tulajdonos: Kiss Kolos)

2022. November 26. 17:29, szombat | Helyi

Új kecskeméti Mercedes-üzemet adtak át

Még több magyar alkatrész lesz a városban gyártott autókban.

2022. November 25. 21:19, péntek | Helyi

Felavatták Petőfi Sándor mellszobrát Pálmonostorán

A szabadságharcos költő születésének 200. évfordulója alkalmából elindított választókerületi program keretében elsőként Pálmonostorán leplezték le Petőfi Sándor mellszobrát a település központi parkjában.

2022. November 25. 13:19, péntek | Helyi

Adventi kézműves kiállítás nyílt a művelődési központban

Megnyílt az Adventi kézműves kiállítás a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában. A kiállítás megtekinthető 2022. december 20-ig hétfőtől-szombatig 9-20 óráig. A kiállított alkotások megvásárolhatók.