Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Március 01. 07:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

Ghána külügyminiszter-asszonya látogatott városunkba

Ghána külügyminiszter-asszonya látogatott városunkba

Hanna Tetteh Ghána külügyminiszter-asszonya február 28-án Kiskunfélegyházára látogatott.

Hanna Tetteh Ghána külügyminiszter-asszonya február 28-án Kiskunfélegyházára látogatott.

A küldöttség rendőri felvezetéssel érkezett a polgármesteri hivatalhoz, ahol Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Csányi József polgármester fogadta őket. A nyolcfős delegációt huszárok kísérték a díszterembe, ahol a Félegyházi Fúvószenekar fanfárja is felcsendült.

Hanna Tetteh jól beszél magyarul. Ennek az az oka, hogy Magyarországon született, két és fél éves koráig Szegeden lakott szüleivel, de Kiskunfélegyházához is kötik családi szálak. Édesanyja magyar, édesapja pedig a napfény városában járt egyetemre. Mindketten orvosok. Hanna Tetteh kisgyermek volt, mikor elköltöztek, de mamája rendszeresen gyakorolta vele a magyar nyelvet, amit megért és kicsit törve beszél is.

Városunkban tartózkodása során Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel, Csányi József polgármesterrel és a képviselő-testület megjelent tagjaival folytatott beszélgetést egy jövőbeni együttműködés reményében. Az eszmecsere során kiderült, hogy Hanna Tetteh azért látogatott Magyarországra, hogy a két ország között maradandó kapcsolatot építsen ki.

Elmondása szerint nagy felelősséggel jár a külügyminiszteri pozíciója, hiszen Ghána számára olyan megoldást kell találnia, ami elősegítheti az ország fejlődését. Véleménye szerint nagyon keményen kell ahhoz dolgozni, hogy a Kiskunfélegyházához hasonló nagyságú települések is profitálni tudjanak a két ország között esetlegesen kialakuló kapcsolatból.

Csányi József polgármester a városban működő Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület jelentőségét emelte ki. Az egyesület tagjai között egyre több olyan cég működik, amelyek nemzetközi elismerésnek örvendenek. A polgármester reményei szerint sikerül egy olyan várost találniuk Ghánában, amellyel közelebbi kapcsolatot tudnak kialakítani.

Hanna Tetteh elmondta, hogy Magyarország legnagyobb előnye, hogy európai minőséget biztosítva versenyképesebb áron forgalmazza termékeit. Példaként említette Törökországot, amelynek korábban nem volt kereskedelmi kapcsolata Ghánával, ma pedig jelen vannak a piacon. Magyarországhoz hasonlóan jó minőséget nyújtanak kedvező áron.

Csányi József az egyeztetés végén kiemelte, hogy egy angol nyelvű anyagot is készített Kiskunfélegyháza, melyben az itteni cégek bemutatkozó anyaga található. Ezt szeretnék eljuttatni a ghánai cégek vezetőinek és nagy szeretettel hívnák őket Kiskunfélegyházára, hogy a cégeket személyesen is bemutathassák egy kooperatív kapcsolat reményében.
Az esemény zárásaként Lezsák Sándor és Csányi József a város nevében ajándékot adott át Hanna Tetteh külügyminiszter-asszonynak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).