Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 14. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: semmi meglepő nincs a nyugdíjemelésben

Giró-Szász: semmi meglepő nincs a nyugdíjemelésben

A kormányszóvivő szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program bejelentése mellett is az infláció alakulásának őszi felülvizsgálata alapján döntött a nyugdíjak emeléséről azok reálértékének megőrzése érdekében. Giró-Szász András beszélt arról is, hogy az IMF megállapodás karnyújtásnyira van.

Giró-Szász András az M1 Az Este című műsorában pénteken utalt arra, hogy ezt a felülvizsgálatot a kormány 2010 óta minden évben megtette, és ezt természetesnek nevezte. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezt nem lehet 'kötelező ujjgyakorlatnak' nevezni, hiszen a gazdasági helyzet több környező országot is a bérek vagy a nyugdíjak csökkentésére kényszerített. Eközben a magyar kormánynak úgy sikerült az államadósságot, a hiányt csökkentenie és növelnie a foglalkoztatottságot, hogy közben nem kell béreket vagy a nyugdíjakat csökkentenie.

Utalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásai között is szerepel a bér- és nyugdíjcsökkentés, például a legutóbb Horvátországnak javasolták a közszféra béreinek, illetve egyes nyugdíjjuttatásoknak a felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban ismételten leszögezte, hogy a Magyarországnak szóló hivatalos IMF-dokumentumokban, illetve szóban is - a több mint ötven, az IMF és a magyar kormány képviselői közötti találkozón - szerepeltek ilyen jellegű javaslatok a nemzetközi pénzügyi szervezet részéről.

Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg a megállapodás az IMF és Magyarország között, úgy válaszolt, hogy az karnyújtásnyira van. 'A mi karunk már eléri a megállapodást, kérdés, hogy az IMF-é is eléri-e' - mondta, utalva arra, hogy a magyar kormány a kezdetek óta következetes abban, hogy elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, ráadásul, amióta ez a tárgyalássorozat tart, a magyar makroszámok - akár az államadósság, az államháztartási hiány, akár a tartalékok volumene - 'nagyságrendekkel javultak', például a magyar CDS kockázati felár 750-ről 290 pontra csökkent.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormány bejelentése szerint 'ha a gazdasági helyzet megengedi, megmarad 2013 szeptemberében a pedagógusbér-fejlesztés, illetve egészen pontosan a pedagógus-életpályamodell, ha a gazdasági helyzet valamilyen okból nem egy erősebb növekedés, mint amivel most számolunk, akkor kerül 2014 januárjára'.

A kormány minden bérkövetelést és bérfejlesztésre vonatkozó elképzelést támogat, mert tisztában van a magyar reálkeresetek szintjével, 'egy valamit azonban biztosan nem támogat, az adósság terhére történő béremelést' - mondta Gíró-Szász András.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a munkavédelmi akcióterv nagyon fontos lépése a kormánynak, ennek fedezete szükségeltetik a jövő évi költségvetésben. Ezt fedezné a most bejelentett egyenlegjavító intézkedés fele, a másik felére a túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.