Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 03. 07:01, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

GKI: idén várhatóan lassul a GDP növekedési üteme

GKI: idén várhatóan lassul a GDP növekedési üteme

A tavalyi kiugró 3,6 százalékos és az idei év első negyedévében tapasztalható 3,5 százalékos bővülés ellenére, a beruházások stagnálása miatt idén várhatóan 2,7 százalékra lassul a GDP növekedési üteme.

Közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel. A közlemény szerint 2015 április-májusban a legtöbb ágazat dinamikája csökkent az első negyedévhez képest, az iparban és az építőiparban 2, a kereskedelemben 1 százalékpontos a lassulás mértéke.

Euróban számítva az export növekedési üteme 4 százalékponttal mérséklődött - tették hozzá.

Kiemelték, hogy bár a reáljövedelem növekedési üteme a tavalyi 3 százalékról idén 2-2,5 százalékra csökken, a fogyasztás bővülése 1,6 százalékról 2,5 százalékra emelkedik, amit részben a devizahitesek tehercsökkenése, részben pedig a külföldön dolgozók hazautalt jövedelmének emelkedése magyaráz.

A jelentés szerint kedvező a vállalkozásoknál dolgozó alkalmazottak létszámának növekedése, azonban figyelmeztető jel, hogy az első negyedév 3,6 százalékos dinamikáját április-májusban már csak 2,5 százalékos bővülés követte.

A magyar árszínvonal 2014 áprilisától idén májusig szinte minden hónapban csökkent, májusban azonban 0,5, júniusban pedig 0,6 százalékos áremelkedés következett be az egy évvel korábbihoz képest, ami trendfordulót jelent - olvasható a GKI előrejelzésében. Éves átlagban változatlan, vagy néhány tizedszázalékkal emelkedő árszínvonal várható - tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar monetáris politika a jelenlegi, 1,35 százalékos jegybanki alapkamatot tartósnak gondolja. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan minél később akarja majd megkezdeni az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) már idén - talán szeptemberben - várható kamatemelését kényszerűen követő kamatemelési ciklusát - fűzték hozzá.

A forint árfolyama - jelentős ingadozások mellett - trendszerűen gyengül a GKI szerint, a második félévben az első félévi 307,4 forintos euró után 310-315 forintos árfolyam várható.

Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban a GKI úgy véli, hogy a kormány - akár kisebb évközi kiigazításokkal, az év végi adósságállomány "kreatív beállításával" - valószínűleg képes lesz az előirányzott 2,4 százalékos deficit elérésére, és a GDP-arányos államadósság mintegy 0,5 százalékpontos csökkentésére.

A GKI szerint a hitelminősítők csupán 2016-ban javítanak majd Magyarország besorolásán, ekkor kerülhet az ország a befektetésre ajánlott kategóriába.

Címkék: gazdaság, gdp, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére