Hírek
2013. December 30. 15:07, hétfő |
Helyi
Forrás: Gulyás Sándor
Guinnes rekorder királyi szakácsok
A félegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Egyesületének tagjai gondoskodtak idén az innivalóról és a kalácsról az adventi gyertyagyújtásokon, a Petőfi lakótelepi Mikulás rendezvényen és főztek gulyáslevest a rászorulóknak.
Kolbászból még nem csináltak kerítést, de készítettek belőle címert, fát, töltött káposztából pedig kokárdát. Aktív részesei a nemzetközi, hazai gasztronómiai fesztiváloknak, a helyi rendezvényeknek. Bele kerültek a Guinnes Rekordok és az Ukrajna Rekordok könyvébe. A félegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Egyesületének tagjai gondoskodtak idén az innivalóról és a kalácsról az adventi gyertyagyújtásokon, a Petőfi lakótelepi Mikulás rendezvényen és főztek gulyáslevest a rászorulóknak.
Németországban dolgoztam hat és félévet a rosenheimi tavaknál található királyi szigeten és a müncheni sörfesztiválon szakácsként. Itt figyeltek fel munkámra és választottak be a királyi szakácsok sorába. A cím mellé nem jogar, országalma és korona, hanem egy 1828-ból származó öntöttvas gőzfazék járt.
Magyarországon a Királyi Szakácsok nyomdokán címmel Nagyszakácsiban zajlott le az első királyi szakácsok versenye. Később Dósa Tibor kollégám folytatta a királyi szakácsságot Egerben. Félegyházán hét évvel ezelőtt alakítottuk meg az Amatőr Királyi Szakácsok (non profit) Egyesületét – mesél a kezdetekről Bojtor Tibor, az egyesület vezetője.
Nem sokkal később Varbai András vezetésével létrehoztuk a Királyi Szakács Klub vajdasági szekcióját. Szlovákiában szintén van klubunk, aminek Molnár János a vezetője, illetve Mezőgecsén szintén van kapcsolatunk.
2011 év elején megalakítottuk a Királyi Szakácsok Mátyás király lovagrendjét, hogy még színesebbé, hangulatosabbá tegyük a rendezvényeket. Az „egyenruhánk”, a leopárd bőrös vállvető, bíbor anyaggal, aranyos sújtással, az ehhez illő sapka és nyakérem hűen tükrözi a kor hangulatát.
Magyarországon nincs másik, a miénkhez hasonló egyesület. Egyesével vannak ugyan királyi szakácsok, de egyesületi szinten nem tevékenykednek, ilyen volumenű munkákat más nem csinál.
Célunk, hogy megpróbáljuk a régi, hagyományos, az igazi szájízekhez passzoló, különböző fűszerekkel készült ételeket elkészíteni. Használunk sót, borsot, köményt, tehát mindent, ami a normál ételekhez tartozik. Felkeressük a régi-régi receptúrákat. Linzben járva Mátyás király ételei között keresgélvén három receptúrát találtunk, amelyek a sültekről, (pl. halakról, csukáról, kecsegéről), vadakról (szarvasokról, madarakról), gyümölcsökről (a csipkebogyón át az almák, körték és mindenféle gyümölcsök) szól. A déli gyümölcsök Mátyás korában még nem szerepeltek az étlapon, csak később, a király Beatrix-el kötött házassága után kerültek be a magyar konyhára. A fő ételek a sültek voltak, a leveseket, mártásokkal, sálsákkal (kenyérhez hasonlító töretes gabonaféleség) helyettesítették, melyeket mártogatva fogyasztottak a húsok mellé.
Nagy gondot fordítunk az ételek külső megjelenésére is. A saját és az „ellesett” ötleteket gyúrjuk össze és alkatunk belőle újat, egyedülállót, különlegeset. Három évvel ezelőtt például elkészítettük Mátyás király udvari lakomáját.
Szponzorainknak köszönhetően külföldön és a hazai versenyeken öregbíthetjük egyesületünk, egyúttal városunk és Magyarország hírnevét.
A versenyeken sok esetben készítünk több ezer adagos ételeket. Csináltunk már 12.700 adagos gulyáslevest egy 5000 literes bográcsban, 3000 literes bográcsban 10.470 darab töltött káposztát, 1000-2000 adagos pörkölteket, slambucot. Ebből adódik, hogy eszközeink egy része rekordméretű. ilyen a 900 literes serpenyő, az 1200, 2000, 3000, 5000 literes bogrács, a fatüzelésű hatfiókos mozgó kemence.
Az egyik legkiemelkedőbb munkánk az 5000 liter gulyásleves (12.700 adag), amit hivatalosan is Guinness rekord lett. Kolbászcímerünket tavaly a békéscsabai fesztivál „emblémájának” választották. Ugyancsak itt aratott sikert a 1,25 méter átmérőjű, káposztából készült kokárdánk. Idén a három és fél méter magas kolbászfa és az 50 kilogrammos töltött káposzta gombóc vitte el a pálmát.
Az ötvenedik alkalommal megrendezett Bereg Festen 2500 liter bográcsgulyást (ötezer adag) főztünk a fesztivál vendégeinek. A háromezer literes üstbe hat hízott sertés, egy 350 kilogrammos bika húsa, 120 kg burgonya, tíz zsák hagyma, 80 kg sárgarépa, 60 kg petrezselyem, 30 kg zellergumó került. Az ízesítéshez 5 kg sót, 3 kg ételízesítőt, piros paprikát használtunk, de került bele bors, csípős paprika és más fűszerek. A „rekordleves”-t az Ukrajna Rekordok könyvébe is bejegyezték.
Szakácskönyvünk még korán sem telt be, az elképzelésekből, az ötletekből újabb receptek születnek, a receptekből pedig íncsiklandozó, szemet gyönyörködtető étkek készülnek. Jövőre remélhetőleg tovább gyarapszik az Amatőr Királyi Szakácsok trófeáinak száma – mondta el Bojtor Tibor, a Kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Egyesületének elnöke.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 29. 12:40, kedd | Helyi
Csikósok világrekordja Bugacpusztán
Egyszerre 8 pusztaötöst hajtottak azok a csikósok Bugacpusztán, akik ezzel világrekordot állítottak fel szombaton a bugaci jótékonysági Hubertus lovagláson.
2024. Október 29. 12:30, kedd | Helyi
Mondja le az időpontot, ha nem tud megjelenni!
Megkönnyíti az egészségügyi időpontfoglalást az EgészségAblak alkalmazás új funkciója, de majdnem félmillió időpont maradt kihasználatlanul az elindítása óta – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.
2024. Október 29. 10:33, kedd | Helyi
A biohulladék nem a szemetesbe való
Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb biohulladék jusson a kukánkba!
2024. Október 29. 10:28, kedd | Helyi
A téli álomra húzódó sünök védelmére figyelmeztet az MME
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívta fel a figyelmet.