Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Szeptember 11. 07:40, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Gulyás Gergely: az óvodákban a nemzet és az ország jövője bontakozik ki

Gulyás Gergely: az óvodákban a nemzet és az ország jövője bontakozik ki

Az óvodákban a nemzet és az ország jövője bontakozik ki lassan napról napra. Ami az óvodában történik, az mindörökké elkíséri a gyermeket - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a református egyház országos óvodaprogramjának projektzáró ünnepségén vasárnap, a Bács-Kiskun vármegyei Kunszentmiklóson.

Gulyás Gergely az Áldás Református Óvodában hangsúlyozta: ahhoz, hogy az ország előrejuthasson, mindenhol jó óvodákra és jó iskolákra van szükség. Továbbá "mindenhol szükség van hitében és összetartozásában erős közösségekre, amelyek önmagukon túlmutató célok szolgálatában dolgoznak" - fogalmazott.

A miniszter azt mondta: a kormány a legfontosabb célokhoz szükséges támogatást még a legnehezebb években is - járvány után, háborúval a szomszédban - biztosítani tudta, hiszen az országos óvodaprogramhoz a református egyháznak 35 milliárd forintot nyújtott. A katolikus egyház 67 milliárdból 128 óvodát épít, fejleszt és bővít, míg az evangélikus egyház csaknem 10 milliárd forintból 13 óvodát - tette hozzá.

Gulyás Gergely felidézte: az alaptörvény teljes körűen biztosítja a lelkiismereti szabadságot és a vallásszabadságot. Elismeri azt a tényt, hogy a keresztyénségnek mindig nemzetmegtartó szerepe volt Magyarországon.

A miniszter - utalva egy 2018-as felmérésre - kiemelte: a magyarok több mint 80 százaléka értéknek tartja a keresztyénséget, a keresztyén kultúra és értékrend továbbra is rendkívül "magas támogatottságnak örvend a magyar társadalomban".

Gulyás Gergely szavai szerint hatalmas igény mutatkozik az egyházak szolgálatára. A tanításra a bölcsődétől az egyetemig. A szociális gondozásra a mélyszegénységben élőktől az idősotthonokig. Gyógyításra a Bethesda Gyermekkórháztól a felnőtt betegeken át egészen a szenvedélybetegekig - sorolta.

Hangsúlyozta: ami az állam részéről vagy a magánszférában szolgáltatás, az az egyházak esetében szolgálat.

"A szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár, míg a szolgálattal Isten előtt is el kell számolni, az ő dicsőségére is kell végezni" - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint valószínűleg éppen ennek köszönhető, hogy a református egyház szolgálatát a legtöbb területen még mindig többen szeretnék igénybe venni, mint ahányan ezt megtehetik, és ez a kormányra is további kötelezettséget ró.

"Azt a kötelezettséget, hogy a különváltan létező állam és egyház együttműködése során hozzájárulhassunk azoknak a kereteknek a megteremtéséhez, melyben az egyház a társadalmi igények szerint vállal át és lát el közfeladatot a jövő nemzedékek számára elengedhetetlen értékeket hordozó szolgálatával" - fogalmazott.

A miniszter emlékeztetett: az elmúlt 13 évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint 3700 templom újult meg, 200 új templom épült magyar kormányzati támogatással. Ebből csaknem 1300 református templomot újítottak fel, és 55 újat építettek.

"A mai világban ez önmagában is világos üzenet, a mai Európában pedig szembenállás mindazzal, ami kordivat Nyugaton" - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint "amikor azt mondjuk, hogy a vallás a legszemélyesebb közügy, akkor ez egy hitvallás", és minden abból következik, hogy ez a legszemélyesebb ügy, a hit megtermékenyíti-e, inspirálja-e a nemzeti hovatartozásunkat, férfiként és nőként, apaként és édesanyaként, nagyszülőként és gyermekként átjárja-e az életünket - fogalmazott.

A püspök megfogalmazása szerint a keresztény hit csodája, hogy egyszerre személyes, közösségi és egyetemes. A hit megtartja az embert személyes életében, megtartja a közösséget, az egyházat és nemzetet. Az egyetemesség pedig azt jelenti, hogy "az egész életünket, közösségi nemzeti létünket átfogja Krisztus megváltó szeretete, Krisztus megváltó műve" - hangoztatta.

Balog Zoltán kiemelte: különös felelősség, ugyanakkor nagy kiváltság, hogy a református óvodákban azt adhatják át a gyermekeknek, ami a legfontosabb, "a hitet, magát Jézus Krisztust".

Emlékeztetett: a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében 2018 óta 66 beruházás valósult meg: 46 helyszínen épült új intézmény, 18 helyszínen már meglévő épület felújítása, korszerűsítése történt meg, 2 településen pedig az eszközök korszerűsítésére nyílt lehetőség.

Közölte: 24 olyan település is bekerült a programba, ahol eddig nem volt református óvodai szolgáltatás.

A kormány 35 milliárd forintos támogatásának köszönhetően háromezer új óvodai férőhelyet hoztak létre, így már több mint tízezer református óvodába járó gyermek van ma Magyarországon. A beruházásokhoz kapcsolódva pedig több mint négyszáz új munkahely is létrejött - tette hozzá a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

A projektzáró ünnepség a református egyház országos óvodaprogramjának helyszíneit reprezentáló, Magyarországot mintázó mágnestábla avatásával zárult.

Címkék: óvoda, gulyás gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő