Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Május 15. 09:36, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Gyakran lógsz a YouTube-on?

Gyakran lógsz a YouTube-on?

Magányosabbak, szorongóbbak és depressziósabbak lehetnek, akik sok időt töltenek YouTube-tartalmak fogyasztásával – állítják ausztrál kutatók.

Ha gyakran találkozunk akár a televízió, akár okostelefonunk képernyőjén egy médiaszereplővel, idővel úgy érezhetjük, ismerjük őt. A jelenség nem új keletű, mi több, már a múlt század ötvenes éveiben megalkották rá pszichológusok a paraszociális kapcsolat kifejezést. Az online világban viszont könnyebb hírnévre szert tenni, és nem ritka, hogy akár videós tartalomgyártók iránt alakul ki a felhasználókban hasonlóan egyoldalú kötődés. Dr. Luke Balcombe és Diego De Leo nyugalmazott professzor, a queenslandi Griffith Egyetem kutatói szerint paraszociális kapcsolatokra a YouTube kapcsán is bőven lehet példát találni, sokkal többet, mint arra, hogy a tartalomgyártók közelebbi, személyes kapcsolatot alakítanának ki követőikkel – olvasható az egyetem közleményében.

„Ezek az online »kapcsolatok« hiánypótlóak lehetnek olyan emberek számára, akik például szociális szorongással küzdenek. Eközben viszont fel is erősítik a problémákat, mivel az érintettek nem vesznek részt szemtől szembeni interakciókban, amelyek kifejezetten fontosak, különösen fiatal életkorban” – fogalmazott Balcombe. A két szakember a világ legnagyobb videómegosztó platformja mentális egészséges kifejtett pozitív és negatív hatásait vizsgálta. Arra jutottak, hogy a YouTube-videók nézegetése elsősorban a 29 éven aluli fiatalokat érintheti negatívan, valamint azokat, akik rendszeresen néznek más emberek életéről szóló tartalmakat.

„Mindenkinek azt javasoljuk, hogy korlátozzák a YouTube-on töltött idejüket. Keressék a társas élet más formáit, mert csak így vehetik fel a harcot a magánnyal szemben, illetve támogathatják mentális egészségüket” – húzta alá a szakember. Dr. Balcombe szerint a szülők is gyakran aggódnak amiatt, hogy gyermekük sok időt tölt videózással, és nem is mindig könnyű nyomon követni, hogy a fiatalok edukációs vagy más célokból használják-e éppen a platformot. A kutatók tanulmányukban a napi két órát meghaladó tartalomfogyasztást határozták meg soknak, míg a napi öt órát meghaladó mennyiséget túlzottnak.

Az Informatics című folyóiratban megjelent tanulmány mindezeken túl arra is felhívja a figyelmet, hogy a YouTube tartalomajánló algoritmusának akad egy aggasztó tulajdonsága. Előfordul ugyanis, hogy öngyilkossággal kapcsolatos tartalmakat kínál fel. Ezeket a videókat gyakran jelentik is a felhasználók, de tekintve, hogy milyen hatalmas mennyiségű tartalom fut át a rendszeren, szinte lehetetlen minden problémás elemet kiszűrni. Balcombe szerint a kockázati csoportba tartozó gyerekek és serdülők védelme érdekében szükség lenne olyan nyomonkövetési és beavatkozási funkciókra a mesterséges intelligencia alkalmazásával, amelyek szükség esetén hitelesített, a mentális egészség szempontjából pozitív tartalmakat ajánlanak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.