Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2012. Február 13. 07:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Gyilkol a szibériai hideg

Gyilkol a szibériai hideg

Tovább nőtt a megfagyottak száma Lengyelországban, ahol január vége óta kihűlés következtében már 82-en haltak meg, közülük 6-an az utóbbi 24 órában.

Olaszország több tartományában kritikus a helyzet. Az uniós energiaügyi biztos szerint nem lesz gond a gázzal.

Rendőrségi statisztikák szerint a múlt év azonos időszakában 15-en fagytak meg Lengyelországban. A múlt évhez viszonyítva a rossz és elavult fűtés- és szellőzőrendszerek áldozatainak a száma is nőtt. Pawel Fraczak, a tűzoltóság szóvivője szerint az utóbbi 24 órában 9 ember halt meg különféle tűzesetekben, és 26 személy sérült meg. Az egész országban január vége óta csaknem 6500 tűzesetben 59-en haltak meg.

Lengyelországban a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtökön este visszatért a szibériai hideg. Az ország délkeleti részében fekvő Bieszczady-hegységben szombat hajnalban ismét mínusz 30 fok-Celsius alá süllyedt a hőmérséklet, de vasárnap reggel már néhány fokkal „melegebb” volt. Az egész országban mínusz 15-20 fok közötti hőmérsékletet mértek, napközben pedig átlagosan tíz fokkal melegedett fel a levegő. A meteorológusok hétfőtől további enyhülésre számítanak.

Elzárt falvak, megfagyott madarak

Rómában olvad a hó és újranyitnak az iskolák, ám a sarkvidéki időjárás továbbra is kritikus helyzetet teremt Marche és Emilia Romagna tartományban. A napsütés visszatértével Rómában hétfőn újranyitnak az iskolák, valamint a közhivatalok, és helyreállt a közlekedés is, amelynek forgalmában hétfő éjfélig még tilos a kétkerekűek közlekedése. Az állatvédő egyesületek adatai szerint az utóbbi napok zord időjárási viszonyai között több száz énekesmadár fagyott meg a római parkokban. Vasárnapra helyreállt a fiumicinói Leonardo Da Vinci nemzetközi repülőtér forgalma.

Marche és Emilia Romagna tartományban a hóréteg továbbra is nehezíti az autósztrádákon való közlekedést. A marchei Pesaróban és Urbinóban az oktatás hétfőn is szünetel, és zárva lesznek az iskolák hétfőn Triesztben is. A nagy hó komoly akadályt jelent Arezzo és Grosseto térségében. A Rimini feletti hegyekben több kistelepülés teljesen elszigetelődött a külvilágtól. Hó alatt vannak a Róma és Nápoly közötti falvak az Appenninekben. Ismét havazott Szardínia tengerpartján, Olbia városában, és nap közben mínusz tizenhat fokot mértek a bortermelő Asti városában.

Lesz elég gáz

Az EU energiaügyi biztosa szerint nincs ok aggodalomra a gázellátás miatt a mostani hideg időben sem. „Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét” – mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Günther Oettinger vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban – legutóbb 2009 elején – elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett.

Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott. A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten „több mint elegendők” a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 08:00, péntek | Külföld

Lassult a Szlovákiában élő magyarok létszámának fogyatkozása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest

2022. Január 21. 06:00, péntek | Külföld

Rekordot döntött az újonnan fertőzöttek napi száma Romániában

Romániában megközelítette a húszezret, és ezzel rekordot döntött csütörtökön a 24 óra alatt diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma,

2022. Január 19. 14:02, szerda | Külföld

Robbanás történt egy kőolajvezetéken, leállt a szállítás

Robbanás történt Délkelet-Törökországban az észak-iraki Kirkuk város olajmezőit a dél-törökországi Ceyhan településsel összekötő kőolajvezetéken, leállt a szállítás

2022. Január 19. 11:06, szerda | Külföld

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Több légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.