Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Július 19. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk.

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.

Ide sorolhatók az antidepresszánsok, az antibiotikumok, az altatók, a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a hormon- és vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények.

A jól bevált gyógyszer is okozhat meglepetést Tartós gyógyszerszedőként arról is ajánlatos tájékozódnia, hogy az adott készítmény(ek) mellett egyáltalán szabad-e a napon tartózkodni? Egyes medicinák (például a májgyógyszerek) szedésekor ez kifejezetten ellenjavallott.

Bármilyen régen szed is valamilyen gyógyszert, jó, ha újra átböngészi a patikaszerhez mellékelt betegtájékoztatót, illetve gyógyszerésszel vagy a kezelőorvossal konzultál. Ha a folyamatos gyógyszerszedésre szorulók táborába tartozik, utazás, nyaralás közben se hagyjon ki egyetlen pirulát sem. Különösen érintett lehet, ha szív-, érrendszeri problémái vannak, vagy cukorbeteg. A nagy hőség, a hirtelen időjárás-változás, az akklimatizálódási problémák alaposan igénybe veszik a szervezetet, így a patikaszer elhagyásának súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek. Ha vízhajtó tabletták szedését rendelte el az orvos, konzultáljon vele mind a folyadékpótlásról, mind a szervezet kálium-, nátrium-egyensúlyának megőrzési módjairól.

Ne nyaralás előtt váltson!

Ha – valamilyen okból – a nyaralás, utazás előtt ír fel új gyógyszert a kezelőorvos, különösen indokolt, hogy tartózkodjon a közvetlen napsugárzástól, mert nehezen lehet elválasztani a napfény által „előhívott” allergiás tüneteket az új gyógyszer mellékhatásaitól.

Megannyi gyógyszer nem kívánt hatásai között szerepelnek például a napallergiára emlékeztető bőrkiütések, amelyeket azonban nem a napsugárzás, hanem a szervezet túl heves védekezési reakciója hív elő a gyógyszer valamely összetevőjével szemben. Ráadásul a terápia első néhány hetében a gyógyszer mellékhatásaként megjelenő bőrkiütéseket nagyon komolyan kell venni, vagyis azonnal orvoshoz kell fordulni (a tünetek ugyanis súlyosbodhatnak). Persze a napozás okozta bőrkiütések is figyelmet érdemelnek, ám laikusként ne vállalkozzon arra, hogy eldöntse, tünetei a napallergiával vagy a gyógyszer mellékhatásával, esetleg gyógyszerallergiával hozhatók-e összefüggésbe. Bár egyes gyógyszerek hatóanyagai és a napsugárzás „találkozása” igen gyakran „csak” esztétikai elváltozást (hiperpigmentációt) – köznyelven májfoltot – idéz elő, ha többféle gyógyszert szed, a barnás bőrelszíneződést legkönnyebben a napfény kerülésével előzheti meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.