Városlista
2025. december 6, szombat - Miklós

Hírek

2017. December 31. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Gyomorvidító levesek

Gyomorvidító levesek

A nagy szilveszteri eszem-iszom megviseli az embert, szükség van valami frissítőre, hogy az éjféli koccintás után is talpon tudjunk maradni.

A forró, gyógyító, fűszeres leves jólesik majd a megfáradt gyomroknak.

Ukrán korhelyleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg kolozsvári szalonna - 1 vöröshagyma
  • 40 dkg sertésoldalas - só - szemes bors
  • majoránna - 1 púpos evőkanál rizs
  • 1 sós uborka - 1-2 szem kockacukor
  • 1 evőkanál liszt - 1 dl kefir - citrom a tálaláshoz

A savanyú káposzta szálait deszkán kisebb darabokra vágjuk. A káposzta levét félretesszük. A kolozsvári szalonnát felaprítjuk, tepertőt készítünk belőle, azután kiszedjük a zsírból. A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a káposztát és megdinszteljük. Ezután ráöntjük a káposztalevet, amit annyi vízzel egészítünk ki, hogy körülbelül 1,5 liter levesünk legyen. Beletesszük a szalonna tepertőjét meg a kisebb darabokra vágott oldalast. Sózzuk, frissen őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha félig megfőtt, belefőzzük a megmosott rizst. Mielőtt tálalnánk, hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt uborkát, és 1-1 kockacukorral enyhítjük a savanykás ízét. Végül a lisztet elkeverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a levest. Citromkarikákkal díszítve kínáljuk.

Lencsés káposztaleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna - 3 vöröshagyma
  • só - 1 kiskanál pirospaprika
  • 20 dkg lencse - 1 szál füstölt kolbász
  • 1-2 babérlevél - majoránna - borsikafű

A savanyú káposztát átmossuk és apróra vágjuk. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk, azután egy fazékban kiolvasztjuk a zsírját. A szalonnazsírra rádobjuk és megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, azután megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és rátesszük a savanyú káposztát. Hozzáadjuk a megmosott lencsét, majoránnával, majd borsikafűvel és babérlevéllel fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, aztán fedő alatt lassú tűzön készre főzzük. A kolbászt kockákra vágjuk, s egy serpenyőben a saját zsírján egy kicsit megpirítjuk. Az elkészült levest összeforraljuk a pirított kolbásszal, azután forrón, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
TIPP
A lencsét nem szükséges beáztatni főzés előtt, mert „ledobja a ruháját”, vagyis kibújik a héjából. Nem kell sokkal tovább főzni áztatás nélkül sem, viszont így sokkal étvágygerjesztőbb végeredményt kapunk.

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 06. 10:21, szombat | Helyi

Ma 10 órától megnyitotta kapuit a városi jégpálya

Ma reggel 10 órakor megnyílt a városi jégpálya, ahol kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a korcsolyázás örömeit.

2025. December 04. 15:45, csütörtök | Helyi

Megkezdődik a varjúfészkek eltávolítása

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2025. december 5-én (pénteken) a Kossuth Lajos utca Batthyány utca és Fadrusz János utca közötti szakaszán a fákon található varjúfészkek eltávolítására kerül sor.

2025. December 02. 14:46, kedd | Helyi

Kiskunfélegyházán tartott fogadóórát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő

November 27-én került sor Bács-Kiskun Vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője soron következő fogadóórájára.

2025. December 01. 09:03, hétfő | Helyi

Három versenyen értek el sikereket a félegyházi birkózók az elmúlt hétvégén

A Bárány-Almási család gyermekei közül a legkisebb is felnőtt nagyobb testvéreihez és már róla is elmondható, hogy Magyarország bajnoka.