Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Augusztus 16. 07:43, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: 1200 településen sikerült megállítani a népességszám csökkenését

Gyopáros Alpár: 1200 településen sikerült megállítani a népességszám csökkenését

Az elnéptelenedés szempontjából veszélyeztetett magyarországi települések mintegy felében, 1200 helységben sikerült megállítani a népességszám csökkenését a Magyar falu program indulását követő majdnem négy évben

- mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Gyódon csütörtökön.

Gyopáros Alpár a baranyai községnek a Magyar falu program támogatásával épült játszóterénél tartott sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a kistelepülések több mint fél évszázada az országos népességszámnál nagyobb mértékben veszítenek népességükből, az Orbán Viktor által 2018-ban bejelentett, és 2019-ben indult Magyar falu program nélkül belátható időn belül több száz települést fenyegetett volna a teljes elnéptelenedés veszélye.

Statisztikai értelemben a legfontosabb cél az volt, hogy a népességszám-csökkenést megállítsák a kistelepüléseken, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen rövid idő elteltével 1200 település lesz, ahol folyamatosan nőni fog a lakosság száma - tette hozzá.

Jelezte, az a feladatuk, hogy a többi "népességszám-csökkenéstől szenvedő" településen is sikerüljön a kedvezőtlen trendet megfordítani.

Gyopáros Alpár Gyódról szólva kiemelte, hogy a község Pécs közelségéből adódóan azon agglomerációs települések közé tartozik, ahol a Magyar falu program inkább abban nyújt segítséget, hogy az intézményhálózat alkalmassá váljon a növekvő népesség ellátására.

Ilyen feladatok közé tartozik az út- és járdahálózat fejlesztése, a közművesítés, telkek kijelölése, közvilágítás, óvodai, bölcsődei kapacitás bővítése, a közétkeztetés biztosítása -sorolta.

A kormánybiztos a Magyar falu program eredményességére példaként hozta fel, hogy Baranyába eddig több mint 50 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a programnak köszönhetően, a pénzt életminőségjavító intézkedésekre, utak, járdák javítására, intézmények, szolgáltatások fejlesztésére, és egyebek mellett civil szervezetek, egyházközségek támogatására költhették.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Magyar falu programmal olyan, helyben megfogalmazott fejlesztési igények kielégítésére nyílt és nyílik lehetőség Magyarországon, azon belül az aprófalvas, 301 települést magába foglaló Baranyában, amire a rendszerváltás óta a legtöbb helyen nem volt mód.

A beruházásokkal igyekeznek elérni, hogy a fiatalok ne vágyódjanak el Baranyából, hanem itt tervezzék a jövőt gyermekeiknek, unokáiknak is - mondta.

Schmidt Ferenc (független), Gyód polgármestere beszámolt arról, hogy a község lakossága a duplájára, 800-ra nőtt 1990 óta, ami Pécshez való közelségének és jó adottságainak köszönhető.

Hangsúlyozta, Gyód eddig 110 millió forint pályázati forrást kapott fejlesztéseihez a Magyar falu programból, az összeget önerőből nem tudta volna előteremteni.

Medgyesi Antal (független), Gyód alpolgármestere, októberben hivatalba lépő polgármestere arról szólt, hogy a jövőben is szeretnék kihasználni a program nyújtotta pályázati lehetőségeket.

Tervezik további utak és járdák felújítását és a faluház energetikai korszerűsítését is - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket