Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Augusztus 11. 09:40, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: a Magyar falu program fejlesztései a helyben maradást ösztönzik

Gyopáros Alpár: a Magyar falu program fejlesztései a helyben maradást ösztönzik

A Magyar falu program fejlesztéseinek célja, hogy a beruházások nyomán növekedjen az életszínvonal és a népességszám is a falvakban; a Győr-Moson-Sopron vármegyei Magyarkeresztúron a program indulása óta mintegy 184 millió forintnyi fejlesztés valósult - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombaton a település falunapján.

Gyopáros Alpár, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, hangsúlyozta, a Magyar falu program egyik kiemelt célja már az indulásakor is az volt, hogy megállítsák a magyar falvakban a népességszám csökkenését.

"Nagyon sok kistelepülés van Magyarországon, amelyek népességszáma olyan ütemben csökkent az elmúlt évtizedekben vagy fél évszázadban, ami azt a kockázatot rejtette magában, hogy belátható időn belül sok falu elnéptelenedik" - fogalmazott.

Hozzátette: Magyarkeresztúrnak valamivel több, mint félezer lakosa volt, ami az elmúlt két évtizedben négyszáz környékére csökkent, vagyis a lakosság mintegy 25 százalékát elvesztette. A Magyar falu program indulása óta viszont újra közelít az ötszázhoz a népességszám, ami mutatja, hogy van értelme ennek a munkának.

Gyopáros Alpár szólt arról, hogy a közelmúltban értékelték a programot. "Megerősítette a hitünket abban, hogy van értelme annak, amit csinálunk", így a program folytatódni fog - fogalmazott.

A fejlesztési program a formájában is jó, mert nem "egy budapesti irodában egy tisztviselő találja ki, hogy mire van szüksége a kistelepüléseknek, hanem intenzíven járjuk az országot, találkozunk a helyiekkel és megkérdezzük, hogy mire van szükségük" annak érdekében, hogy a lakosságot helyben maradásra ösztönözzék - mondta.

Kiemelte: egyik pályázati cél sem olyan, amit ne a falvak kértek volna. A falujárást azért is folytatják, mert az élet újabb kihívásaira folyamatosan reflektálni szeretnének - tette hozzá.

Gyopáros Alpár az MTI-nek elmondta, hogy Magyarkeresztúron óvodafejlesztésre több ütemben 34,3 millió forintot fordítottak, a közösségi teret három ütemben fejlesztették csaknem 80 millió forintból, falubuszt szereztek be 14,5 millió forint értékben, emellett fejlesztették a kisboltot, a temetői infrastruktúrát és támogatták a helyi civil szervezetek munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket