Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Szeptember 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyorsan terjednek a csipes bankkártyák

Gyorsan terjednek a csipes bankkártyák

Folytatódott - és tovább gyorsult - a csipkártya-migráció Magyarországon.

Folytatódott - és tovább gyorsult - a csipkártya-migráció Magyarországon: az EMV-csippel ellátott plasztikok száma 6,82 millióra, arányuk pedig 77,89 százalékra emelkedett, holott egy éve még 53 százalék körül mozgott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Az átállással a betéti kártyáknál állnak jobban a hitelintézetek: itt már közelíti a 80 százalékot a csippel ellátott kártyák aránya, míg a hitelkártyáknál még nem egészen 70 százaléknál jár az átállás - írja a Világgazdaság.

Az elfogadói hálózatban is rohamosan javul a helyzet. A Magyarországon működő bankjegykiadó automaták mindegyike alkalmas már csipkártyák elfogadására, és a kereskedőknél elhelyezett, közel 79 ezer POS-terminálból is csak néhány száz akad, amely kizárólag a mágnescsíkot ismeri fel. A bankfiókokban és postahivatalokban elhelyezett termináloknál viszont még közel sem ilyen jó a helyzet: a 10,4 ezer működő készülékből mindössze 447 darab volt alkalmas az első félév végén csip olvasására, amely 4,30 százalékos arányt jelentett.
A csipkártya legfőbb előnye a mágnescsíkos változattal szemben, hogy nem lehet másolni, így ezek a típusú visszaélések teljes mértékben kiküszöbölhetők. A biztonsági szerepen túl ugyanakkor a csip számos más lehetőséget rejt. Bevezetésével a hazai kibocsátó bankok technikailag közelebb kerülnek az érintés nélküli bankkártyák kibocsátásához, így az átállás közvetetten segíti azok terjedését is. Emellett – jelentős a memóriájuknak köszönhetően – a csipes kártyák alkalmasak hűségpontok gyűjtésére is.

Annak ellenére, hogy a családok 89 százaléka legalább egy bankszámlával és egy bankkártyával rendelkezik, az összes pénzügyi tranzakció 78 százaléka készpénzzel, további 8 százaléka pedig sárga csekk befizetéssel történik. A kiskereskedelmi fizetéseknél ez az arány jóval magasabb, az esetek négyötödében a magyar lakosság hagyományos fizetőeszközt használ - közölte a Mobiltáca Szövetség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.