Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Június 24. 16:36, kedd | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Hadtörténelmi emlékülés Félegyházán

Hadtörténelmi emlékülés Félegyházán

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartottak hadtörténelmi emlékülést június 24-én a volt helyőrségi klub épületében.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tartottak hadtörténelmi emlékülést ma (június 24-én) a volt helyőrségi klub épületében a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával együttműködve. A rendezvényt Deli József nyá. ezredes és Dr. Benkő Tibor vezérezredes nyitotta meg.

A múlt jeles eseményeiből és nehéz időszakaiból épülnek hagyományaink, féltve őrzött emlékeink, értékeink, amelyek tisztelete elengedhetetlen feltételeként jelenik meg a XXI. századi magyar katonai hivatás vonatkozásában. A száz évvel ezelőtti kortársak nem lehettek tisztában mindazon következményekkel, amelyek évszázadnyi történelmünkre, a hazánkban élő családok szinte mindegyikére kihatott, mély nyomot hagyott. Ismerve a következményeket, a kor eseményeiből tanulva, okulva, a tapasztalatokat leszűrve, építhetjük napjaink honvédelmét, így emlékezve a régmúlt kortársaira és meghozott áldozatukra.
Száz esztendő nagy idő, több emberöltőt jelent, de vannak történelmi emlékek, melyeket elfelednünk sosem szabad. Emlékeznünk és tanulnunk kell mindebből, ez a legelemibb kötelességünk. Ezen ismeretek birtokában lehetünk képesek megfelelni a haza védelmének küldetése terén – mondta el bevezetőjében Dr. Benkő Tibor vezérezredes.

A délelőtt folyamán Dr. Végh Ferenc nyá. vezérezredes az I. világháború kirobbanásának okairól, Dr. Holló József nyá. altábornagy a fontosabb hadműveletekről, Kelemen József nyá. altábornagy a trianoni békeszerződés és annak következményeiről tartott előadást. A program koszorúzással folytatódott az I. világháborús emlékműnél, ahol Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, Kiskunfélegyháza háborús veszteségeiről beszélt.
Az emlékülés fővédnöke Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke, védnökei: Kapus Krisztián polgármester és Kelemen József nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok