Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Augusztus 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Határzár – gyors ütemben építik az ideiglenes határzárat

Határzár – gyors ütemben építik az ideiglenes határzárat

A magyar-szerb határ teljes szakaszán már végeztek a geodéziai munkákkal, kitűzték az ideiglenes határzár vonalát, amelynek építése gyors ütemben halad.

Mondta HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. topogeodéziai munkálatokért felelős munkatársa pénteken Kelebia mellett, az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
Csákvári Péter kifejtette: egy hónap alatt végeztek a határoszlopok melletti, tíz méter széles munkaterület kijelölésével, így időben megkezdődhettek az ideiglenes biztonsági határzár építésének munkálatai.

Szólt arról, hogy a határvonal kijelölésének ellenőrzése során eltérést nem találtak, munkájukat azonban több alkalommal megzavarták a migránsok; amíg őket a határrendészek elkísérték a helyszínről, addig nem tudtak dolgozni. Incidensre azonban nem került sor – tette hozzá.

Arról tájékoztatott, hogy a 174 kilométer hosszú magyar-szerb határ több mint 140 kilométeres részén tudták kitűzni a munkaterületet, mert a további területek vízzel borított, vagy ingoványos, járhatatlan területek.

Csákvári Péter ismertette, hogy a határkőtől számítva tíz méter széles munkaterületet jelöltek ki, amelyen belül, szintén a határkőtől számítva 2,8 méterre helyezik el ötméterenként az ideiglenes biztonsági határzár tartóoszlopait.

A sajtótájékoztató helyszínén azt lehetett látni, hogy egy munkagép egy célszerszám segítségével a homokos talajba nyom mintegy 3-3,5 méter hosszú acélrudat, amelyből mintegy 160 centiméteres darab marad a föld felett. A gép percenként 3-4 acélrudat nyom a földbe, óránként egy kilométert is képes haladni. A sajtótájékoztató helyszínétől pár kilométerre Szeded felé egy másik munkaterületet is bemutattak, ahol a földben lévő oszlopokra már felszerelték a hálót. A NATO-hálónak nevezett ideiglenes biztonsági határzár három vezérdrótra felerősített, pengékkel felszerelt drót, amely mintegy 160 centiméter magasan áll ki a földből.

Ásotthalom irányába már áll az ideiglenes biztonsági határzár, amelyet augusztus 31-ig kell a teljes magyar-szerb határszakaszon felépíteni.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.