Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Augusztus 10. 14:34, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Helyzetek, mikor jobb, ha nem iszunk vizet

Helyzetek, mikor jobb, ha nem iszunk vizet

A folyadékfogyasztás fontosságáról nagyon sokat hallhatunk, és valóban elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, hogy rendszeresen elegendő vizet igyunk.

Csakhogy vannak helyzetek, amikor jobban járunk, ha mégsem tesszük.

Közvetlenül lefekvés előtt
Ha közvetlenül lefekvés előtt nagyobb mennyiséget iszunk, megzavarhatja a pihentető alvást, mivel szinte biztos, hogy vizelési ingerre ébredünk majd az éjszaka közepén. Emellett a vesék éjszaka lassabban dolgoznak, mint napközben, ezért a folyadéktól reggelre megduzzadhat az arcunk.

Intenzív edzés közben
Kutatások szerint ha edzés közben sokat iszunk, annak negatív hatása lehet a szervezetre, mivel ilyenkor megemelkedik a testhőmérséklet. Ha viszont vízzel visszahűtjük, elektrolitcsökkenést okozhat, amitől megfájdulhat a fejünk és hányingerünk lehet. Nagyobb mennyiséget ezért inkább az edzés végeztével igyunk, közben pedig csak inkább apróbb kortyokat.

Ha színtelen a vizeletünk
Ha azt vesszük észre, hogy vizeletünk színe átlátszóvá vált, akkor ez arra utal, hogy túlhidratáltuk a szervezetünket. Emiatt túlságosan lecsökkenhet a szervezet nátriumszintje, ami megnövelheti például a szívroham kialakulásának esélyét.

Csípős ételek fogyasztása után
Ha túl csípős ételt ettünk, nem jó ötlet, ha megpróbáljuk vízzel enyhíteni az égő érzést. A csípősséget egy kapszaicin nevű anyag adja, amelyet a víz csak segít elteríteni a szájüregben, úgyhogy ezzel csak rontunk a helyzeten. Ilyenkor inkább a tej vagy valamilyen tejtermék fogyasztása segíthet.

Közvetlenül étkezés után vagy közben
Ha evés közben nagyobb mennyiséget iszunk, emésztési problémákat okozhat, mivel felhígítja a nyálat, amely az emésztés első szakaszát indítja el a szájüregben. Ha pedig közvetlenül evés után iszunk, akkor még tovább terheljük és tágítjuk az étellel amúgy is telítődött gyomrot, és a termelődő emésztőnedveket is felhígítjuk.

Címkék: edzés, vízivás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.